Українців вчергове шокували розповіддю про методи колекторів, які не гребують ні чим, аби тільки відібрати у до смерті переляканих громадян позичені гроші.

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на свідчення постраждалих та поради юристів.

"Готуйте труну"!

Мешканка Закарпатської області Євгена Кіс вже кілька місяців живе в страху через погрози колекторів. Жінка розповіла, що вже півтора року є клієнтом різних мікрофінансових організацій.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"У мене захворів родич, і потрібна була велика сума на лікування. Ми з мамою взяли кредит в банку, а коли потрібно було його виплачувати, стали брати мікропозики. В результаті ми закрили банківський кредит і влипли в мікропозики. Спочатку я брала тисячу, потім можна було брати три, потім п'ять і так далі. Найбільша сума у ​​мене була 15,9 тис. грн. А всього позик - 27. Брала нові позики, щоб віддавати старі.Я сама не розумію, як мене в це втягнули. я брала і погашала. На сьогоднішній день я їм вже виплатила близько 150 тис. грн . Але ще 219 тис. грн боргу залишилося", - розповідає жінка.

За її словами, після того як пішла прострочка, почалися погрози.

"Мені дзвонять по 200 раз в день з різних організацій, обіцяють спалити будинок, надсилають картинки на Viber мертвих дітей. Дзвонять знайомим і родичам. Обіцяють виставити оголошення про надання інтим-послуг з моєю фотографією. Погрожують, що позбавлять мене батьківських прав. Один сказав: я куплю твій борг, а ти готуй своїй дитині і батькам труну. я тепер не сплю ночами, боюся за дітей ", - ридає шокована жінка.

Зверніться до суду

Про це каже адвокат Іван Ліберман. За його словами, єдина законна функція колекторів - це письмово нагадувати боржникам про залишок боргу, але багато хто йде куди далі.

суд
суд

"Якщо ж людині погрожують і вимагають повернути гроші, я раджу звертатися до правоохоронних органів із заявою по ст. 355 КК - примушування до виконання цивільно-правових обов'язків. Якщо ж людина не брав ніяких позик, але на нього їх намагаються повісити, а таке в останнім часом не рідкість, то це вже ст. 189 ч. 3 або ч. 4. Після такої заяви правоохоронці отримають можливість вести негласні слідчі дії, в рамках яких вони мають повне право з'ясовувати, хто дзвонить, звідки і встановити причетних до злочину осіб" , - радить Ліберман.

Нагадаємо, в Одесі блокували діяльність кримінального угруповання, яке спеціалізувалося на вимаганні грошей у громадян.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Новограді-Волинському Житомирської області пенсіонер підпалив свій будинок і застрелився на очах у десятків сусідів.

Також Знай.ua писав про те, що вчителі, співробітники та учні столичної школи у повній мірі відчули на собі весь жах спілкування з колекторами-вимагачами.