Історія свята

Захарій вважається одним з 12-ти малих пророків і славиться саме пророцтвами. Хоча святий жив за цілих 500 років до Різдва Христового, він передбачив прихід Христа Спасителя. Своє прізвисько Захарій отримав через одну історію. В одному з пророчих одкровень він побачив літаючий вигнутий сувій в повітрі, який за формою нагадував серп. Захарій також сприяв моральному розвитку єврейського народу, але загинув насильницькою смертю, іудеї вбили його за викривальну проповідь.

Традиції свята

Цей день витрачали на лагодження сільськогосподарського інвентаря, його мастили, замінювали, налагоджували інструмент і особливу увагу приділяли серпам, які не тільки чистили і точили, але і окропляли водохресною водою. З цього приводу говорили: «Не тоді серпи гострити, коли на жниво йти»; «Не обріжеш вчасно кривого серпа, не нажнеш в полі снопа».

Також вважалося, що серп треба показувати молодому місяцю, тоді врожай у цьому році буде краще. А якщо Захарій побачить, як людина старається допоможе їй і вдихне силу в серп.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

За традицією жінки сьогодні молилися про гарний урожай, а ввечері влаштовували молодіжні посиденьки і гуляння. Під час них співали, грали в різні ігри, де треба було про себе розповідати, співали. Особливо часто грали в «Клубочок». За правилами дівчата і хлопці повинні були встати напроти. Дівчина брала перший клубок і задавала питання, клубок котила до того хлопця, про якого хотіла дізнатися. Хоча він не завжди котився в потрібну сторону, відповідати доводилося тому, до кого підкотився клубок. Потім ця людина продовжує гру точно так само.

Сьогодні намагалися проводити весілля, обряди на зняття порчі, але ніякі операції або лікування зубів намагалися не призначати.

Нагадаємо, до Верховної Ради України подали законопроект, який передбачає поповнення вихідних днів. Не поспішайте радіти, насправді мало що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, що в березні для метеозалежних людей буде кілька важких днів. Фахівці розповіли, наскільки небезпечною буде активність сонця і склали календар магнітних бур на березень 2019 року.

В Україні продовжують боротися зі сміттям. Так, в Тернополі вже в примусовому порядку ввели сортування побутових відходів. Вирішили заварити сміттєпроводи в багатоповерхівках, а замість цього облаштувати майданчики для спецконтейнеров.

21 ЛЮТОГО – ЗАХАРІЙ СЕРПОВИДЕЦЬ