В лютому погода більше нагадувала весняну, в деяких регіонах Eкраїни навіть зацвіли кульбаби. Однак, за словами синоптиків, скоро ситуація зміниться. Слід готуватися до нового похолодання.

Як така зміна погоди вплине на рослини, розповіли, в ефірі "Сніданку 1+1".

Синоптики повідомляють, що зима у Києві цього року побила температурний рекорд за майже 140 років. Але вже скоро раптова весна завершиться, і на зміну сонцю прийдуть морози, стоdпчики термометрів опустяться до - 14 градусів.

погіршення погоди

У Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка припікає сонечко, але сніг ще лежить. За словами заступника директора ботанічного саду Миколи Шумика, який працює в ботсаду вже 30 років, за ці роки лютий місяць був дуже контрастним.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"Було таке, що магнолія квітувала і випав сніг. Звичайно тоді прискорюються оці процеси, менше зав'язується плодів, скорочуєтьcя термін квітування цих дерев, особливо декоративних. Але цього разу магнолія ще спить. І навіть не думає прокидатися, зарано", - розповідає він.

Форзиція

За словами фахівця, тепло в лютому не є катастрофою. Небезпечнішими для рослин, наприклад, можуть бути весняі приморозки.

"Тепло трималося не настільки довго, аби рослина встигла прокинутися. Щоб почати квітування, вона повинна набрати суму ефективних температур. Але оці 2 чи 5 днів плюс 4 чи плюс 6, що в нас було, то звичайно цього мало, щоб говорити, що рослина накопичила оцю суму температур. Це мабуть треба, мінімум 2-3 тижні", - пояснює працівник ботсаду.

Наскільки рослини реагують на зміну погоди, в даному випадку працівники ботсаду пояснюють на прикладі форзиції. Ця квітуча рослина - найкращий індикатор потепління. Як розповіли ботаніки, цього місяця на синоптичні зміни ця рослина ніяк не віlреагувала.

ботанічний сад

"Вона одна з самих ранніх деревних рослин кущових, яка починає квітнути. Вони більш показові на реакції на зміну клімату. Але як бачите, квіткові бруньки, вони ще не починають розпускатися, тобто ще в стані такого спокою", - розповідає він

весняні заморозки

Він зазначив, що більшість місцевих видів пристосовані до таких перепадів. Небезпека буде, якщо прийдуть пізні весняні морози.

Нагадаємо, синоптики розповіли, з чого розпочалась історія Всесвітньої служби погоди.

Як повідомляв портал Знай.ua, синоптики попередили про істотне похолодання вже на цих вихідних.

Також Знай.ua писав про те, що українців попередили про потужні спалахи на Сонці. У березні сонячна активність проявиться близько семи разів.

Дивіться: глобальне потепління та його вплив на планету