В Православній церкві України вирішили скасувати деякі правила, щоб стати більш відкритою для парафіян.

ДРЕСКОД

В одному з інтерв'ю глава ПЦУ підкреслив, що тепер у церкві не будуть діяти суворі правила, що відносяться до дрес-коду. Будь то хустка на голові або джинси замість довгої спідниці.

Епіфаній, митрополит Київський і всієї України:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"У нас, православних, є певні принципи. А особливо у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, які вперше відвідують храм. Я завжди говорив і буду говорити про те, що цього не можна робити. Я намагаюся це викорінювати. Чому? Людину не потрібно зустрічати за зовнішнім виглядом. Ми повинні прийняти її з любов'ю. Вона сама прийде до усвідомлення, що в такому вигляді не можна відвідувати храм".

Звичайно, це не означає, що всі тепер повинні приходити до храму з непокритою головою і в джинсах, але саме ставлення до вільного вибору одягу буде більш лояльним. Вважати це рішення "революційним проривом" не варто, адже за фактом єдині, хто міг зробити парафіянам зауваження з приводу зовнішнього вигляду, були продавці свічок або прибиральниці.

ЛАВКИ В ЦЕРКВІ

За словами Єпіфанія, православна церква не проти лавок для сидіння, і вони відсутні, в основному, через брак місця в приміщенні.

"Православна церква не проти лавок у храмах. Але якщо ми візьмемо Михайлівський Золотоверхий собор чи інший в центрі Києва храм, якщо ми розмістимо лави чи стільці, то це автоматично зменшить удвічі або втричі ємність собору", - заявив Епіфаній.

"Загалом, у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли треба стояти", - заявив він.

БОГОСЛУЖІННЯ

Про те, що мову богослужіння в храмах можуть змінити зі старослов'янської на українську, говорив ще Патріарх Філарет. Але це буде вирішуватися на місцях: якщо якийсь з парафій захоче залишити слов'янську мову, то ніхто заперечувати не буде.

"Ми в нашому приході Спасо-Преображенського собору як здійснювали богослужіння та українською та церковнослов'янською – так і робимо. Бог знає будь-яку мову і ми вихваляємо його на різних мовах", - сказав митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко.

Нагадаємо, Московська церква втрачає парафії: сотні переходять до ПЦУ

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Епіфаній відправив Кирила і РПЦ під три чорти: єдиний механізм "російського світу"

Також "Знай.ua" писав про те, що Волинська різанина бензопилою: прихильники ПЦУ влаштували вакханалію в храмі УПЦ, фото