Суїцид в Україні – часте явище, і його випадки частішають.

Чому так відбувається і як запобігти трагедії?

Думкою з цього приводу поділився професор, директор Інституту психології імені Р. С. Костюка, академік Національної академії педагогічних наук України Сергій Максименко.


Він зазначає, що хоча відсоток самогубств в Україні в даний момент зростає, лідерами ми ще станемо не скоро.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Найнижчі показники рівня самогубств у Європі зафіксовані в таких країнах, як Азербайджан (3,3%), Албанія (4,3%), Греція (4,3%), Кіпр (4,7%), Вірменія (5,4%), Ізраїль (5,5%), Боснія і Герцоговина (6%), Мальта (6%) і замикає десятку Грузія (6,7%).

Найвищий рівень самогубств серед європейців в таких країнах: Норвегія (37%), Литва (32,7%), Казахстан (27,5%), Білорусь (22,8%), Польща (22,3%) і Латвія (21,7%).

За даними ВООЗ, всього в Європі щорічно відбувається 128 тисяч суїцидів.

"У високорозвинених країнах – Норвегії, Швеції та Шотландії – люди постійно в пошуках сенсу буття. Взагалі жителі багатих країн багато чим незадоволені. Це викликано перенасиченістю достатком, матеріальними благами і свободою вибору", - говорить психолог.

Чому кияни зводять рахунки з життям?

Київ лідирує за кількістю суїцидів. Якщо брати до уваги офіційні дані, столичні жителі регулярно накладають на себе руки один-два рази на тиждень.

Психолог каже, що інтенсивне погіршення рівня життя, самотність, війна на сході України, втрата близьких під час військових дій, зростання тарифів і рівня безробіття і спонукає все більше киян йти на крайні заходи.

Саме через погіршення добробуту люди втрачають сенс життя відчувають фрустрацію, яка перекреслює майбутнє. Це і призводить до самогубств.

Суїцид
Суїцид

Психолог наводить такі дані: 77% киян незадоволені підвищенням цін і переживають це трагічно, 61% – незадоволені відсутністю роботи, 63% – невиплатою зарплат і пенсій.

За словами експертів, спроби суїциду властиві людям у віці віці від 14 до 29 років. Вони переважно живуть у розвинених промислових районах. Тому не викликає здивування те, що кияни йдуть на такі заходи.

Як це побороти?

За словами експерта, необхідно розвивати інфраструктуру, яка буде виконувати роль профілактики. Прийняття закону про психологічне здоров'я в Україні, який діє, наприклад, в США, посприяє зменшенню кількості суїцидів.

Якщо закон буде прийнятий – зміниться ставлення до особистості. Зміниться співвідношення – держава стане для людини, а не людина для держави, як зараз. Але закон зможе діяти тільки у правовій державі, - стверджує психолог.

Нагадаємо, Смертельна гра МОМО знову почала полювання на українських дітей: привіт, давай розважимося

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Страшна трагедія потрясла Херсонщину: молода дівчина вирішила звести рахунки з життям

Також Знай.ua" писав про те, що Підліток вирішив піти з життя у прямому ефірі: все, з мене досить