Відомий педіатр Євген Комаровський поділився з українцями досвідом закордонних колег та розповів про те, як лікують дітей у Німеччині.

Про це він розповів на своїй сторінці у соцмережі.

Комаровський підкреслює, що в Німеччині у дитячих садках роздають пам'ятки, на дверях висять плакати, які нагадують батькам про те, що висип, біль у животі, сильний нежить і кашель, головний біль - все це причини залишити дитину вдома.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Але це ще не означає, що в німецьких дитячих садах ви не побачите, як кашляють дітей. У випадку з гострими інфекційними вірусними інфекціями батьки, звичайно, звернуться до лікаря, але не зобов'язані повідомляти про це в дитячий заклад. У Німеччині діє лікарська таємниця, і батьки можуть наполягти на тому, щоб діагноз не розголошувався. Навіть якщо у дитини виявили воші (що, до речі, зовсім не є ознакою недостатньої гігієни). І на карантин дитячий сад у такому випадку не закривають", - відзначає Комаровський.

Лікар-педіатр Євген Комаровський
Лікар-педіатр Євген Комаровський

Якщо дитина серйозно захворіла, зрозуміло, залишається вдома. У школі діють такі ж правила, причому батьки зобов'язані проінформувати школу, що їх син або дочка хворіють.

"Що значить "серйозно"? Якщо у дитини піднялася температура? По-перше, зауважимо, в Німеччині прийнято розрізняти підвищену температуру (Temperatur) і високу температуру (Fieber). Більшість німецьких батьків починають нервувати, коли градусник показує більше 39. Якщо ж у малюка 37,7, це ще не привід для паніки і навіть візиту до лікаря", - розповідає Комаровський.

Тому в Німеччині досить часто можна почути, що дитина після одного-двох днів, проведених вдома з підвищеною температурою, йде в дитячий сад. Рідко хто залишає дітей вдома з залишковими симптомами - нежиттю і кашлем.

Лікар не йде до пацієнта
В Німеччині хвору дитину ведуть до лікаря, а не викликають педіатра додому, коли у дитини, наприклад, шлунковий грип або ГРВІ. Дитячий лікар Херман Йозеф Каль пояснює це так:

"Коли батьки приходять у лікарську практику, у медика більше можливостей для проведення необхідних аналізів і обстежень. Можна відразу зробити ультразвукове обстеження, аналізи крові, сечі, мазок на мікрофлору. Зробити вдома це неможливо", - каже медик.

Лікарняні для батьків
Згідно із законом, кожному працюючому виділяється 10 оплачених днів на рік на догляд за хворою дитиною. Матерям або батькам, які виховують дитину в поодинці, - по 20 днів.

При цьому витрати на ліки для дітей, як і оплату гонорарів лікарів, беруть на себе медичні страхові компанії, тобто батьки за це не платять.

Нагадаємо, Комаровський поставив крапку в суперечках про вакцинацію дітей від грипу.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Комаровський назвав 5 причин навчити дітей грати в шахи.

Також Знай.ua писав про те, що Комаровський спростував популярний міф про ангіну.