Відомий в Україні дитячий лікар Євген Комаровський відомий також як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського". Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам стосовно дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на питання користувачів, які стосуються дітей. У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський відповів на питання про вакцинацію від грипу.

Питання: Мій 3-річний син хворів майже 2 тижні. Щеплення від грипу в дитячому садку ми не ставили. У нього взяли аналіз на грип і нещодавно прийшли результати, вірус підтвердився. Грип типу A (H1N1). Результат прийшов вже після того, як нас виписали з лікарняного. Зараз він здоровий і ходить в дитячий сад. Які ускладнення можуть бути після такої хвороби, на що звернути увагу? І чи варто наступного разу ставити щеплення від грипу?

Відповідь: Завжди, коли ми говоримо про «страшність» якоїсь хвороби, ми повинні пам'ятати про те, що ця «страшність» визначається тим, у якої кількості хворих ця хвороба протікає важко і представляє реальну загрозу для життя. Зрозуміло, що дуже страшна за цим критерієм хвороба — чума, при якій без лікування до 98% хворих можуть загинути. А найстрашніша — сказ, при якому без лікування можуть загинути всі 100% хворих. Проте при будь-якій інфекції (мабуть, за винятком того ж сказу) можливий, як важкий перебіг хвороби, так і відносно легкий. Мова йде про вірогідність, а вірогідність ця визначається загальним станом здоров'я людини, його конкретним станом на момент зустрічі з вірусом і особливостями імунної системи конкретної людини.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Що ж стосується грипу, то незалежно від того, який це грип, як він називається — А, В, С, H1N1 або ще якось, треба пам'ятати, що хронічного грипу не буває. Якщо захворювання закінчилося одужанням, то ні на що вже звертати увагу не треба — грип має початок і має кінець. У вас все закінчилося одужанням, ви пішли в дитячий сад, значить, ви вже абсолютно здорові і ніяких ускладнень немає.

На що звернути увагу? У 21 столітті людство придумало дієвий спосіб захисту від грипу, який передбачає систематичну сезонну вакцинацію від грипу сучасними інактивованими вакцинами, які давно показали свою ефективність і безпеку. Вакцинація від грипу — це не питання доцільності, а питання матеріальних можливостей. Можете ви собі дозволити цю вакцинацію? Щеплюйте дитину, себе, обов'язково щеплюйте бабусь і дідусів.

Нагадаємо, Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.