У всіх медзакладах країни з 1 квітня 2019 року замість паперових рецептів лікарі виписуватимуть електронні, пише Politeka.

Весь ланцюжок на шляху до видачі медикаментів буде відбуватись через електронну систему охорони здоров'я.

Сімейний лікар Марія Богородецька має надію, що із введенням електронних рецептів деяким постійним пацієнтам навіть не треба буде приходити до поліклінік.

У МОЗ переконані, що з передачею програми "Доступні ліки" під крило Національної служби здоров'я значно спроститься оплата аптекам.

"Раніше у МОЗ передавали ці гроші на регіони. Тепер таких проміжних етапів не буде. Розрахунок відбувається в електронному вигляді на підставі електронної звітності", – пояснив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Характерно, що у 2019 році на програму "Доступні ліки" з бюджету країни виділили 1 мільярд гривень. Всього з 2017 року, з початку існування програми, виписано 33 мільйони рецептів. Заступник Уляни Супрун впевнений, що спрощена система повинна стимулювати аптеки активніше приєднуватися до програми.

Бо зараз з маленькими аптеками існують проблеми. Приміром, у райцентрах, які продають не так багато медикаментів, але для того, щоб навіть невелику кількість їм відпустити за програмою "Доступні ліки" потрібно пройти все пекло бюрократії і заповнити значну кількість паперів.

У МОЗ також запевнили, що відтепер пацієнт зможе одержувати ліки не тільки в аптеках свого міста, а в будь-якій, яка уклала договір з національною службою охорони здоров'я.

Медичні картки пацієнтів вже введені в електронну систему, а до 1 квітня повинна запрацювати і база з рецептами. Тоді й програму "Доступні ліки" зможуть переведуть в електронну систему і віддадуть в Національну службу здоров'я.

Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом другого типу або бронхіальною астмою повинні будуть прийти до сімейного лікаря, з яким підписали декларацію. Електронний рецепт лікар вноситиме в базу, а пацієнт отримуватиме смс з його номером.

Якщо ж людина не має телефону, лікар надрукує потрібні дані. В аптеці пацієнт буде озвучувати тільки номер і фармацевт буде бачити в електронній системі рецепт.

Нагадаємо, Супрун приголомшила українців новою реформою: антибіотики тільки за рецептом.

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Супрун розкрила головні секрети схуднення до літа: ніяких тренувань.

Також Знай.ua" писав про те, що українцям видаватимуть безкоштовні ліки: як та де отримати.