Громадянин України, який сплачує податки має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соцпільги. Про це заявив юрист Ігор Дерев'янко, передає Хвиля.

Так, платник може отримати пільгу протягом звітного податкового місяця. При цьому розмір пільги не повинен перевищувати суму, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4, округленого до 10 грн.

Загальний розмір податкової соцпільги для будь-якого платника податку обмежується 50% розміру прожмінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. І якщо врахувати, що прожитковий мінімум і мінімальна зарплата істотно відрізняються, то зараз пільгою можуть скористатися ті, хто працює неповний робочий день, має від 2 маленьких дітей або суміщає посади в одного роботодавця.

Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соцпільги одному з батьків у випадку утримання дитини, визначається як добуток граничного доходу для застосування податкової соцпільги у 2019-му та кількості дітей. При цьому якщо платник податків містить більше однієї дитини віком до 18 років, тоді розмір податкової соцпільги становить 100% від загального розміру податкової соцпільги.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот
Показати ще

А для одиноких матерів (батьків), вдів (вдівців), опікунів, піклувальників, а також людей, які утримують дитину-інваліда, розмір соцпільги складає 150% від загального розміру.

150% від загального розміру податкової соцпільги можуть розраховувати 1 і 2 категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; учні, студенти, аспіранти; інваліди I—II групи, у тому числі з дитинства; особи, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів; учасники бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни.

Крім того, 200% податкової соцпільги від її загального розміру можуть скористатися Герої України; Герої Радянського Союзу, особи, нагороджені 4 і більше медалями «За заслуги»; учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які працювали тоді в тилу, інваліди I—II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування і виплати. Причому на цю соцпільгу можна розраховувати тільки після подання роботодавцю заяви платника податку про застосування цієї податкової пільги.

Якщо платник податку отримує інші доходи, ніж його заробітна плата, не може одержати на ці доходи податкову соціальну пільгу. Або якщо платник податку протягом звітного податкового місяця, крім зарплати отримує одночасно і інші доходи — наприклад, стипендію або інше забезпечення.

А ще на податкову соціальну пільгу не можуть розраховувати самозайняті особи, якщо отримують дохід від здійснення підприємницької діяльності.

Пам'ятайте, що при застосуванні податкової соціальної пільги на двох чи більше підставах, платник податків має право лише на одну податкову соціальну пільгу з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Важливо знати, якщо податкову соцпільгу застосовують при отриманні інших доходів протягом будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями отримання доходів, тоді платник податку втрачає право на отримання цієї пільги за всіма місцями отримання доходу.

При цьому відновлення отримання податкової соціальної пільги можливе лише в разі, коли працівник-платник податків надає всім роботодавцям заяви про відмову від пільги із зазначенням місяця, коли відбулося порушення порядку її застосування. На цій підставі кожний роботодавець нараховує штраф у розмірі 100 відсотків суми цієї недоплати.

Нагадаємо, що протягом 10 років Україна в змозі досягти рівня доходів населення як у країнах Євросоюзу, наприклад, Польщі.

Як повідомляв портал Знай.uа, вже через півтора місяця вступає в силу новий закон, згідно з яким встановлять абонплату на комуналку.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні в результаті проведення перерахунку виплати пенсій підвищено 8,9 мільйонів з 10,2 мільйона пенсіонерів.