Нові податки на нерухомість в Україні розорять і без того злиденний народ. Так, хто має у власності понад 100 квадратних метрів, сплатить до державного бюджету на 300 гривень більше, ніж торік. Цього року потаки на нерухоме майно українців прив'язали і до площі і до мінімальної зарплатні.

Якщо минулого року українці платили за квадратний метр власної жилплощі 48 гривень, то в 2019 році доведеться сплатити 55,8 грн.

Отже, що вимагає від українців нове податкове законодавство:

Гроші підуть у місцевий бюджет, а платити потрібно за квитанцією

Податковий кодекс визначає лише максимальний розмір ставки і мінімальний – площі. Так, з кожного квадрата заборонено стягувати більше 1,5% мінімалки, а платити потрібно тільки за ту площу, яка перевищує 60 квадратів для квартири і 120 – для будинку. Якщо є і будинок, і квартира – то разом це 180 кв. м.

Наприклад, якщо ви живете в квартирі площею 89 кв. м, податок потрібно заплатити тільки за 29 квадратів (89-60).

Втім кінцевий розмір податку для населення визначає місцева влада, тому в кожному населеному пункті суми можуть бути різні.

Якщо площа квартири становить більше 300 квадратів, додатково доведеться заплатити ще 25 тисяч. гривень "за розкіш".

Податок на жито сплачується за квитанцією та раз на рік. Однак у 2019 році українці сплачуватимуть ще минулорічні платіжки, тому й сума розраховується на основі "мінімалки" за 2018.

Квитанції надішлють на адресу, де зареєстрований власник майна і отримають громадяни їх до 1 липня.

Якщо квитанції не отримали, юристи радять звернутися в місцеве відділення фіскальної служби

До речі, щороку майже мільйона українців отримують квитанції. До того ж, як зазначає юрист Олександр Плахотник, судячи з даних зборів, платять українці справно.

"Дані за минулий рік ще збираються. Але, наприклад, у 2017-му зібрали приблизно 2,4 млрд грн. І це в той період, коли використовували заробітну плату станом на січень 2016-го, тобто 1378 грн. У цьому ж році збирати будуть за даними заробітної плати за січень 2018-го, тобто 3723 грн. Потрібно зробити поправку на зниження ставки, але загалом це мільярди гривень у місцеві бюджети", – пояснює юрист.

Як платити за частину квартири, якщо ви співласник

У ДФС додають: якщо квартира значиться в реєстрі як один об'єкт, то її власники (наприклад, декілька родичів), можуть самі визначити, хто з них заплатить, оскільки платіжка приходить одна і з повною сумою податку. Так, якщо квартира площею 140 кв. м. належить двом людям (подружжю), одна з них повинна заплатити податок із 80 кв. м.

Зовсім інші правила діють, якщо квартира розділена в натурі. Наприклад, 70 кв. м належать одному власнику, а інша половина – другому. Тоді кожен із них зобов'язаний заплатити всього за 10 кв. м. Тобто податкова пільга (60 квадратів "вибачаються") діють для обох власників.

Якщо українці ігнорують платіжки та роками не сплачують податки, в такому випадку фіскальна служба має право стягнути виплати одразу за три роки.

За чинним законодавством, якщо люди не сплачували податки, їм все одно доведеться розрахватися з державою, однак штрафи у разі сплати податку не передбачено.

Якщо ж квитанція прийшла, про що є запис у реєстраційній книзі, але ви все одно не заплатили, чиновники мають права накласти на частину майна податкову заставу й покарати за несвоєчасну сплату штрафами.

Нагадаємо, київська влада повідомила, яким буде перший крок на шляху ліквідації хрущовок та що українцям запропонують взамін.

Як повідомляв портал Знай.ua, пенсіонерку засудять за незаконнеотримання субсидії.

Також Знай.ua писав про те, що українцям розповіли, що буде з цінами на квартири в 2019 році.

Дивіться: Нерухомість та податки в Україні на 2019 рік