У православному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Василя Декаполита. Також свято називають: «Василь Теплий», «Василь Древоруб», «Василь Сповідник», «Овеча задишка». У народі Василя прозвали Капельником, тому що скрізь чути було, як краплини талого снігу падають з даху.

У цього дня є цікава традиція, потрібно приготувати калач, але незвичайний, у нього повинна бути довгаста форма яка буде нагадувати бурульку. Його подають близьким і рідним. Вважається, що якщо з'їсти його натщесерце, то весь рік проживеш в радості і щасті.

Також потрібно зірвати свіжу ялинову або соснову гілочку і принести її додому. Хвоя очистить повітря і подарує всім, хто живе з вами здоров'я. Її можна застосовувати і як вітамінний відвар. Раніше його давали дітям і літнім людям. Однак без попередньої консультації з лікарем краще цього не робити. А якщо зібрати сьогодні бруньки хвойного дерева, то їх цілющі властивості збережуться на весь рік.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Ще наші предки вважали, що сьогодні потрібно лікувати дітей, які страждають овечої задишкою. Це хвороба називається асцит, коли рідина скупчується в черевній порожнині. Матері закутували дітей в кожух з овчини і клали їх біля порога. А в цей час батько заганяв овець в хату, потім виганяв їх назад на вулицю. Вважалося, що вони зможуть забрати недугу з собою.

Також є обряд на цей день для сімейного щастя. Потрібно набрати бурульок, принести їх додому і залишити танути. Потім талою водою потрібно окропити всі кути будинку і проговорити:«Вода-водиця, в бурульку перетворилася, а потім у моєму домі з'явилася. В теплі розтопилася в моєму домі любов і щастя з'явилося. Я воду візьму, усі негаразди з дому приберу. Йдіть геть, забудьте дорогу до мене додому». Всю воду, що залишилася, потрібно вилити біля вхідних дверей і дати висохнути, не витираючи.

Знай.ua повідомляв про погоду на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Знай.ua повідомляв, коли і куди переводити стрілки годинника в березні, а також як підготувати організм до нового графіку. Щоб уникнути небажаних наслідків для організму, за тиждень до переведення годинників необхідно змінити рівень фізичного навантаження і ввести корективи в раціон харчування.

Як повідомляв портал Знай.ua синоптики розповіли, що в нашій країні протягом усього березня очікуються "температурні гойдалки" і боротьба між зимовою та весняною погодою.

Народні прикмети на 13 березня