Варшавський гурт "Stara Śpiewka" прославилися на весь світ, виконуючи українські народні пісні. Всі 13 жінок з колективу - польки, але вони називають себе "любительками традиційних слов'янських народних пісень". Про це пише "Польське радіо".

Учасниця Йолянта Томаля розповіла, чому дівчатам ближче всього українські пісні.

"Мене завжди приваблювала ця гармонія і ці звуки, які добре між собою поєднуються. У поєднанні це звучить так добре, ніби цей добуток складав найкращий професійний композитор", - розповіла дівчина.

Учасниця Іоанна Мусятович поділилася тим, що приваблює її в українській культурі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Перш за все, потрібно сказати про те, що більшість українських пісень є багатоголосою. Це теж дуже специфічні гармонії. Польські пісні, як правило, одноголосі".

Серед українських народних пісень у виконанні гурту "Stara Śpiewka" є відомі і рідкісні твори. Наприклад, це "Смутний вечір", "Ой котилася ясна зоря з неба", "Було в батька дві дочки", "Туман яром", "Сидить Микола".

Лідер групи Туня Блахно розповіла, в чому унікальність української пісні.

"З моєї перспективи, - особи, які співають ці пісні, в них є якась стилістика, я б сказала, лірично-драматична, яка мене особисто чіпає. Думаю, що в українських піснях гармонія, яка виникає з багатьох голосів, дуже приємна і співаками, і для слухання", - поділилася дівчина.

Співачки використовують на своїх виступах традиційні обряди слов'ян і елементи народних костюмів. Вони зізнаються, що отримують позитивні відгуки як від поляків, так і від іноземців.

"Найчастіше люди, які зупиняються, іноді зі сльозами на очах, це особи зі Сходу, які зворушені і взагалі здивовані тим, що хтось співає тут, у центрі Варшави, їхні пісні. І часто це пісні, які, наприклад, співала їхня бабуся, а не якісь хіти з українського YouTube"

Нагадаємо, новий флешмоб "Трикутний танець" у мить підірвав соціальні мережі.

Раніше Знай.uа повідомляв, Польща вирішила трохи спростити процедуру отримання карти поляка.

Також Знай.uа писав, Польща придумала, як заманити більше українських заробітчан.