31 березня 2019 року в Україні відбудуться президентські вибори. Не знаєте, що робити, якщо в цей день не будете поблизу виборчої дільниці за місцем реєстрації? Журналісти "Радіо Свобода" вирішили перевірити, як змінити місце голосування. Для цього вони вирушили до Констянтинівки Донецької області.

​Щоб змінити місце голосування, вам потрібен відділ ведення державного реєстру виборців – саме так називається цей державний орган. Потрібну саме вам адресу легко знайти тут.

вибори в Україні
вибори в Україні

У відділі треба написати заяву, до якої додати документи, що обґрунтовують причину тимчасової зміни реєстрації. Це означає, що у списку виборців місце реєстрації не змінюється, змінюється лише місце голосування.

Які документи потрібні для зміни?

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

​Начальник відділу ведення державного реєстру Костянтинівської міської ради Володимир Тарасов пояснює:

"Для виборців, які громадяни України з тимчасово окупованої території та Автономної Республіки Крим, потрібен лише паспорт. Вони приходять із паспортом, ксерокопією паспорту, і їм змінюється місце голосування, більше документів їм не потрібно. Якщо громадянин – із підконтрольної території, то необхідно додати документи, які підтверджують, що він буде перебувати у даному місці в день голосування. Це може бути лист із місця роботи, довідка з місця навчання, ксерокопії білетів, договір про аренду квартири".

вибори в Україні
вибори в Україні

З досвіду людей, які вже змінили місце голосування, наразі заяви приймають досить швидко: процедура не забирає й десяти хвилин! Але ближче до виборів можуть з'явитися черги, тому не баріться.

Чи довго чекати після подачі документів?

Запевняють, що можна не перейматися, що розгляд заяви та проходження процедури тимчасової зміни реєстру виборців займе багато часу.

"Ми намагаємося внести зміни в той самий день і видати посвідчення одразу після розгляду заяви". Володимир Тарасов

Чи розповсюджується ця довідка на голосування у парламентських виборах 2019 року? А якщо ні, то чи можна її отримати?

вибори в Україні
вибори в Україні

Ця довідка діє лише на президентських виборах, і лише у першому турі. На другий – потрібно буде зробити нову. Чи можна буде оформити цю довідку для парламентських виборів 2019 року – поки невідомо.

"Зараз постановою Цетральної виборчої комісії регламентуються тільки президентські вибори, – зазначає Володимир Тарасов. – Там є про парламентські та місцеві, але законодавство в нас змінюється, тому, можливо, будуть якісь зміни на час парламентських виборів".

Як повідомляв раніше Знай.ua, у четвер, 14 березня, спливла шокуюча інформація про замах на президента Петра Порошенка, який готується під час його поїздки до Закарпаття.

Також Знай.ua писав про те, що у Житомирі зірвали агітаційний мітинг кандидата в президенти України і чинного глави держави Петра Порошенка.