У неділю, 24 березня, відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Дата була встановлена Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) на честь відкриття німецьким мікробіологом Робертом Кохом збудника туберкульозу. У 1905 році він отримав Нобелівську премію.

День був заснований в 1982 році і приурочений до 100-річчя з дня відкриття палички Коха. З 1998 року він отримав офіційну підтримку ООН.

Символ Дня боротьби з туберкульозом — біла ромашка, як символ здорового дихання. Вважається, що квітка був обрана завдяки акції в Женеві, коли молоді люди вийшли зі щитами, посипаними білими ромашками. Таким чином вони намагалися привернути увагу до проблеми туберкульозу. Потім подібні акції стали з'являтися по всьому світу. Так, у Данії і Норвегії право продажу квітки було монополією протитуберкульозних товариств.

Туберкульоз - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Відомо, що людина, хвора на відкриту форму туберкульозу щорічно інфікує 10-15 осіб. За даними ВООЗ, щодня від цієї хвороби гине 4 500 осіб, а ще 30 000 заражаються цією неизлечисой хворобою.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Туберкульоз щорічно забирає життя близько 1,6 мільйонів чоловік, більшість яких – це жителі країн, що розвиваються.

В Україні на обліку перебуває 34 966 хворих на туберкульоз, з них близько 8000 - з лікарсько-стійким туберкульозом. Більшість хворих на туберкульоз в Україні - це молоді люди від 18 до 54 років. За статистикою МОЗ, стійкі форми туберкульозу вдається вилікувати тільки в 38,6% випадків.

Нагадаємо, в Україні хворих на туберкульоз найбільше в таких областях, як Одеська, Миколаївська, Херсонська і Дніпропетровська.

Раніше Знай.uа повідомляв, експерти розповіли, що людство назавжди забуде про туберкульоз у найближчі 25 років.

Також Знай.uа писав, експерти визначили, коли варто скористатися лікарняними і пропустити роботу по хворобі. Сімейний лікар Віталій Щуренко заявив, при перших ознаках хвороби потрібно залишитися вдома.