Всесвітній день боротьби з туберкульозом щорічно проводиться 24 березня. Саме в цей день німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про відкриття збудника туберкульозу. До сторіччя цього відкриття ВООЗ заснувала день, в який люди згадують загиблих від страшної хвороби і проводять акції по інформуванню населення.

У Всесвітній день проводяться освітні акції та заходи по боротьбі з хворобою.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що викликає утворення вогнищ запалення в легенях. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, аліментарно, контактно і внутрішньоутробно.

Туберкульоз щорічно забирає життя близько 1,6 мільйонів людей, більшість яких – це жителі країн, що розвиваються.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

В Україні на обліку перебуває 34 966 хворих на туберкульоз, з них близько 8000 - з лікарсько-стійким туберкульозом. Більшість з них - це молоді люди від 18 до 54 років. На жаль, в Україні стійкі форми туберкульозу вдається повністю вилікувати тільки в 38,6% випадків.

Однією з головних проблем є те, що туберкульоз часто не виявляють або виявляють надто пізно.

Для боротьби з епідемією туберкульозу, ще в 1993 році ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS, яка полягає в суворому контрольованому лікуванні короткими безперервними курсами хіміотерапії при виявленні МБТ через обстеження мокротиння. Завдяки їй вдалося збільшити вилікування від туберкульозу до 85%.

Звернутися до лікаря варто при таких симптомах: підвищена температура більше двох тижнів, кашель протягом двох тижнів, підвищена слабкість, зниження маси тіла, пітливість вночі.

Нагадаємо, в Україні хворих на туберкульоз найбільше в таких областях, як Одеська, Миколаївська, Херсонська і Дніпропетровська.

Раніше Знай.uа повідомляв, експерти розповіли, що людство назавжди забуде про туберкульоз у найближчі 25 років.

Також Знай.uа писав, експерти визначили, коли варто скористатися лікарняними і пропустити роботу по хворобі.