Ініціатива скорочення робочого тижня до чотирьох днів, за прикладом європейських країн, навряд чи приживеться в україні. Роботодавці не погодяться на подібну схему, і ось чому.

Про це пише Politeka.

Безумовно, це було б приємним нововведенням для українців. Психологічно воно зсуває поділ тижня на робочі та вихідні дні, працівники мали б більше відпочинку. Однак, чому у нашій країні це практично неможливо втілити?

робота в офісі

Як говорять експерти, така система дійсно може підвищити ефективність праці. Однак не у нас.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Якщо врахувати всі дослідження на цю тему і все те, що вивчається зараз, то можна стверджувати, що Британія права, коли вводить чотири робочих дня. Тому що всім відомо, скільки часу людина витрачає на пасивний відпочинок на роботі, наприклад, коли втомився, то може на хвилинку зайти в соцмережі, де якось відволіктися, але завдання все одно не виконана. Тому, робота буде більш ефективною, якщо працівник буде приділяти більше часу відпочинку. Але, на жаль, в Україні неможливо ввести чотириденний робочий тиждень через непристосованість ринку праці. Люди отримують зарплату не за результати виконаної роботи, а за напрацювання годин", – зазначає експерт Надія Петрученко.

На її думку, в українців інше мислення щодо роботи, ніж у європейців. У нашій країні часто поширене таке явище, як необхідність відпрацювання робочих годин.

Надія Петрученко також зазначила, що для підвищення ефективності праці роботодавцям слід чітко розподіляти час, відведений для роботи, обіду і відпочинку співробітника. Щоправда не завжди це у нас чітко дотримують роботодавці. часто українці мають ненормований робочий день, також не завжди працівники мають змогу повноцінно відпочивати під час робочого дня, не кажучи вже про додатковий вихідний.

робота

"Середньостатистичний співробітник сам для себе не буде розподіляти свій час і ресурс, він буде просто відпрацьовувати вісім годин, тому що "так треба". Тому зараз все більше і більше роботодавців приділяють цьому увагу, – графік ділять на перерви, на відволікання від діяльності", – зазначає Петрученко.

Нагадаємо, новий закон дозволить не виходити на роботу, якщо роботодавці затримують зарплатню.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, електронна декларація чиного президента Петра Порошенка показала, що за минулий 2018 рік його статки збільшились у сто разів.

Також портал Знай.ua писав, що в мінсоцполітики повідомили про зменшення субсидій. Крім того на отримання пільг може вплинути і збільшення мінімалки.

Дивіться: Чому 45 мільйонів допомоги від Євросоюзу так і не дійшли до українців