У вівторок, 2 квітня, Конституційний Суд України визнав конституційним законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Про це повідомило інформаційне агентство «Українські новини» з посиланням на джерело в суді.

«Сьогодні дано висновок Конституційного Суду щодо цього законопроекту», — розповів інсайдер.

Таким чином, суд визнав, що перейменування області не порушує статей 157 і 158 Конституції України.

Згідно з Конституцією, законопроект про внесення змін в Основний закон може бути розглянутим Верховною Радою за наявності висновку КС про відповідність проекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Раніше ми писали про те, що депутати Верховної Ради України підтримали перейменування Дніпропетровській області на Січеславську. Таким чином, територіям повернули назву, яку використовували в 1918-1921 роках. Тоді неофіційно область називали Січеслав. Якщо документ отримає схвалення Конституційного суду, його знову внесуть до парламенту для остаточного голосування.

Наголошується, що назву Дніпропетровська потрібно замінити, оскільки в Україні проводять процедуру декомунізації. Тому неприпустимо використовувати назву території, про яку згадує більшовик Григорій Петровський - один з організаторів Голодомору 1932-33 років.

Нагадаємо, що декомунізація в Україні рухається недостатньо швидкими темпами, що стосується столиці - на карті Києва є ще багато вулиць, названих на честь вождів комуністичного минулого.

Як повідомляв портал Знай.uа, директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович днями заявив, що в майбутньому свято 8 березня має змінити свій формат.

Також портал Знай.uа писав, Закарпаттю хочуть повернути автентична назва - Підкарпатська Русь, яка мала місце ще до початку панування на території радянської влади.