На останній церемонії вручення Нобелівських премій за медицине вона дісталася двом ученим за розробку дієвої імунотерапії від раку. У Днипре вже практикують дане лікування.

У міській клінічній лікарні Дніпра курс дієвої імунотерапії від раку проходять 70 пацієнтів. Курс є клінічним дослідженням, участь у ньому безкоштовна. Результати вражають вже медиків.

Так, у пацієнта Олега Бочарова діагностували рак легень у четвертій стадії. У багатьох випадках це означає вірну смерть.

Але він успішно пройшов 35 курсів імунотерапії. Бочаров розповідає:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Воно безболісне. Я раз в три тижні приїжджав, тут прокапывался і все. Я йшов додому в цей же день. Бачив, що все краще і краще. Я розумів, що я потрібен. Що я потрібен суспільству. Що я можу ще відновитися і щось зробити".

На даний момент у пацієнта пройшли всі симптоми хвороби, а в лікарню він приходить тільки на обстеження.

"Приходили на прийом до мене здорові мужчини, в розквіті, з четвертою стадією раку легенів і через три місяці, на жаль, йшли в інший світ. Зараз можливості абсолютно разючі!", - розповідає завідуюча відділенням центру клінічних досліджень Наталя Уржумова.

У лабораторії лікарні за рахунок фармакологічних компаній працює обладнання, яке аналізує кров з неймовірною точністю. Але до повного технічного забезпечення ще далеко. Тому зразки онкохворих — учасників клінічних досліджень — відправляють по всьому світу: в Сінгапур, Південну Корею і США.

"І буквально через добу ми отримуємо по електронній пошті результати тих досліджень, які технічно в Україні ще не можуть виконуватися", — каже один з лікарів.

Дозу і схему лікування підбирають індивідуально для кожного пацієнта. Ліки, якими їх лікують, з'являться у продажу не раніше, ніж через кілька років. Їх ефективність як раз і досліджують у десятках лікарень по всьому світу, серед яких і дніпровська.

Лікування одного хворого за новими технологіями обходиться майже в 200 000 грн. в місяць. На щастя, всі витрати покриваються компаніями, що проводять дослідження.

Нагадаємо, кардіологи придумали, як виявити хворобу серця на ранніх стадіях. Вчені з університету Дьюка запропонували новий аналіз крові, який дозволить визначати наскільки заблоковані кровоносні судини.

Як повідомляв Знай. ua, ці неочевидні ознаки можуть вказувати на серйозну хворобу. Часом організм нам сигналізує про хворобу, а ми ігноруємо це.

Знай. ua писав, що одна молекула врятує мільйони легенів у всьому світі.