Дослідники з Єльського університету визначили питной коктейль із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

Як пояснили вчені, прив'язка амілоїдних бета-пептидів до пріоних білків викликає каскад реакцій, що призводять до накопичення бляшок Альцгеймера, руйнівної відповіді імунної системи і пошкодження синапсів.

"Ми хотіли знайти молекули, які могли б надати терапевтичний вплив на цю мережу", — заявляє в публікації Cell Reports старший автор дослідження Стівен Стриттметер (Stephen Strittmatter), професор неврології та директор Єльського центру досліджень хвороб Альцгеймера.

У рамках дослідження вчені проаналізували десятки тисяч сполук в пошуках молекул, які можуть перешкоджати руйнуючій взаємодії пріоного білка з амілоїдної бета-версією.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідники виявили, що на цю роль годиться антибіотик, який був активний тільки після розкладання і утворення полімеру. Пов'язані між собою невеликі полімери успішно проходили через бар'єр кровоносної мозку.

Потім вчені розчинили оптимізований полімерний компонент, подали його мишам, схильних до генної модификацит таким чином, щоб у них имитировалась хвороба Альцгеймера. Дослідники виявили, що синапси в мозку відновилися, а до мишам повернулася втрачена пам'ять.

Більше того, команда Дартмутського університету повідомила про позитивну відповідь, коли вони доставили той же коктейль в клітини за зразком хвороби Крейцфельда-Якоба — спустошливої неврологічного захворювання, викликаного інфекцією з неправильно зав'язаним пріоном.

У подальшому дослідники мають намір перевірити не надають чи токсичного ефекту з'єднання.

Нагадаємо, медичні фахівці вважають, що ефективна вакцина проти деменції буде створена через 10 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ТГК, що міститься у марихуані, може поліпшити пам'ять пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Також "Знай.uа" писав, що п'ятихвилинне сканування шиї дозволить виявити ризики виникнення деменції у людей до прояву перших симптомів.