П'ятихвилинне сканування шиї дозволить виявити ризики виникнення деменції у людей до прояву перших симптомів.

Вчені використовували ультразвукові сканери для огляду кровоносних судин шиї понад 3000 осіб і встановили за ними медичне спостереження протягом 15 років, повідомляє BBC.

Медики виявили, що люди, у яких спостерігалося найбільш інтенсивний пульс, продемонстрували спад розумових здібностей протягом наступних десяти років.

Прискорений пульс здатний завдати шкоди маленьким судинам головного мозку, привести до структурних змін в мережі кровоносних судин головного мозку і до незначних кровотеч, відомих як мікроінсульт.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Люди з прискореним пульсом на початку дослідження на 50 % імовірніше були схильні продемонструвати прискорене зниження пізнавальної здатності протягом наступного десятиліття порівняно з іншими учасниками.

Когнітивний занепад часто є одним з перших ознак слабоумства, але не всі, хто його переживають, обов'язково будуть страждати від деменції.

Дослідження свідчать про те, що контроль артеріального тиску і холестерину, здорова дієта, регулярні фізичні вправи і відсутність шкідливих звичок можуть запобігти деменцію.

У подальшому вчені планують використовувати МРТ-сканування, щоб перевірити, спостерігаються також у добровольців структурні і функціональні зміни в мозку, які можуть впливати на зниження розумових здібностей.

Медики також хочуть перевірити, чи покращує обстеження шиї прогнозні оцінки ризику недоумства, яке вже виявило себе.

Дослідники сподіваються, що їх відкриття стане новим засобом діагностики зниження пізнавальних здібностей.

Нагадаємо, технологія штучного інтелекту покращує можливість прогнозування розвитку хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про те, що антидіабетичні препарати можуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.