Органічні сполуки, що містяться в ґрунті, руйнують пріони і знижують їх інфекційну ефективність у мишей.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Альберти після вивчення впливу елементів, що містяться в різних зразках грунту, на інфекцію, повідомляє Science Daily.

Зараження пріонами може призвести до розвитку хронічної слабкості — захворювання, що передається через навколишнє середовище, рознощиками якої вважаються дикі олені, лосі мули і так далі.

Захворювання зустрічається в Північній Америці, Південній Кореї і нещодавно було зафіксовано в Північній Європі.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Інфекція потрапляє в навколишнє середовище після загибелі тварин або зустрічається в продуктах їх життєдіяльності: сеча, фекалії або слину. Однак різні грунтові з'єднання можуть змінити інфекційні властивості пріонів.

Мікробіологи досліджували роль конкретного з'єднання — гумінової кислоти. Дослідники вивчили широкий спектр концентрацій гумінових кислот, присутніх в нативних грунтах.

Отримані дані свідчать про те, що гуминовая кислота руйнує пріони. Інкубація інфекції з високою концентрацією гумінових кислот знижувала її прионный сигнал, а також ефективність у заражених мишей. Тоді як більш низькі рівні гумінових кислот не чинили істотного впливу на стабільність білка або інфекційність.

На думку авторів, дослідження надало нове розуміння грунтово-пріонних взаємодій, стійкості пріонів у грунті та їх біодоступність для випасу тварин.

Слід зазначити, що пріони можуть призвести до розвитку іншого небезпечного захворювання — "коров'ячого сказу" в худоби. Якщо з'їсти м'ясо зараженої тварини, то велика ймовірність заробити хворобу Крейцфельда-Якоба — прогресуюче дистрофічне захворювання кори великого мозку, базальних гангліїв і спинного мозку.

Нагадаємо, група дослідників з декількох медичних установ в Австралії і США зуміли виміряти час, який потрібен кубика Lego, щоб пройти через всю травну систему.

Як повідомляв портал "Знай.uа", райдужні мильні бульбашки можуть представляти небезпека для нашого організму.

Також "Знай.uа" писав, що міститься в людських фекаліях