Напевне кожен отримував СМС-повідомлення нібито з банку або інших закладів, у якиз просили пройти авторизацію, вказати якість особисті дані чи передзвонити. Насправді - це справа рук аферистів. Спеціалісти розповіли, які повідомлення небезпечні та як діяти в разі їх отримання.

Як захистити телефон від шахраїв

Аферисти можуть дістатися до вашої сім-карти, до якої привязана наприкла банківська картка. Найкраще - це привязати до свого паспорта сім-карту і її крім вас ніхто не зможе отримати.

Якщо цього не зробити, шахраї можуть заволодіти вашим номером та дістатися до банківських карт або відкрити кредити.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Що робити, якщо ви стали жертфою аферистів

  • Напишіть заяву в поліцію – у вільній формі опишіть, що стали жертвою шахрайських дій. Обов'язково проконтролюйте, щоб його зареєстрували (вам повинні видати спеціальний талон з реєстраційним номером).
  • Через кілька днів поцікавтеся в поліції долею своєї заяви. Запитаєте, відкрито кримінальну виробництво. Коли отримаєте позитивну відповідь, дізнайтеся, який слідчий веде справу. Зустріньтеся з ним і обов'язково попросіть видати вам на руки документ про те, що кримінальне провадження за статтею за шахрайство внесено в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

  • Якщо у поліції не видають такий документ, звертайтеся з письмовою скаргою в прокуратуру. Спробуйте зателефонувати на гарячу лінію нацполиции (0-800-50-02-02).
  • Обов'язково зберігайте копії всіх своїх заяв. Вони знадобляться, якщо доведеться звертатися до суду.
  • Якщо з вашого банківського рахунку вкрадені гроші – малоймовірно, що вам їх повернуть. Принаймні, на сьогодні ситуація виглядає саме так.
  • Якщо від вашого імені відкриті кредити, звертайтеся до адвоката. Вам доведеться в судовому порядку визнавати ці кредитні договори недійсними. І тут без допомоги юриста не обійтися. В іншому випадку ризикуєте в майбутньому зіткнутися з колекторами. А це загрожує серйозними проблемами.

Нагадаємо, українцям підказали, як не натрапити на підробку в аптеці.

Як повідомляв портал Знай.ua, громадян попередили про шахрайство на ринку праці в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що ПриватБанк почав масово блокувати рахунки українців.