У рамках медичної реформи питання виклику на будинок сімейного лікаря вирішується між пацієнтом і лікарем особисто, і на законодавчому рівні не врегульовано, про що раніше повідомляла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. В результаті українці змушені давати лікарям гроші, лише б вони відвідали їх поза електронної черги. Медики ж, у свою чергу, скаржаться, що навантаження сильно зросло, а зарплата - ні, тому їм і доводиться брати з населення гроші.

Мешканка Харківської області Оксана Кириленко розповіла: "Піднялася висока температура. Дзвоню в швидку, не приїжджають. Кажуть, ідіть до свого лікаря вранці. Ледве дочекалася ранку, зателефонувала лікарю. Вона мені сказала, що багато пацієнтів і ходити по домівках вона не може. Мовляв, приходьте, у черзі тут посидьте, буде віконце – прийму. Я з ліжка встати не можу. Тоді, каже, прийміть парацетамол і приходьте. Ледве впросила її відвідати мене за 200 грн. Тільки тоді вона прийшла".

Бригада

Ангеліна, мешканка Одеси, розповіла про направлення на прийом до вузького спеціаліста: "Мені потрібно було потрапити до невропатолога. Сімейний лікар вперлася, говорить, навіщо вам, я все сама випишу. Тільки коли 100 грн. дала, вона написала напрямок".

Нерідкі випадки, коли медики, які укладають договори з населенням, не попереджають про свої плани, і можуть переїхати в інший населений пункт або ж покинути територію нашої країни.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Один із сімейних лікарів розповів: "Не всі лікарі набрали потрібну кількість пацієнтів, за яких сплачує держава. А головлікар сам розподіляє наші зароблені кошти. В результаті ми отримуємо по 9 тисяч гривень. Деякі лікарі домовляються з пацієнтами, що в разі чого можуть приїхати до них додому навіть увечері, але за додаткову плату. Я знаю, що одній моїй колезі пацієнти оплачують таксі за приїзд до їх літньої мами. Інший лікар навіть у вихідні готовий прийти за гонорар. А був випадок, він і вночі виїжджав до пацієнта".

Черга в лікарні

Сімейний лікар Руслан Добровольський у всіх бідах звинувачує МОЗ: "Офіційно ніхто ніяких доплат за відвідування на дому або ще щось брати не може. Але лікаря навантажили роботою, 1800 пацієнтів – це дуже багато. Як бонус МОЗ дозволило не ходити на виклики. Природно, тепер лікарі всіляко уникають відвідувань пацієнтів. Це викликає сльози у хворих, і вони готові доплачувати. Адже як визначити по телефону: інфаркт у людини чи ні? Буває, він просто виражається слабкістю. Так що все це перетворюється на бізнес-проект".

Варто згадати і про бригади швидкої – відтепер вони не виїжджають до пацієнтів з високою температурою, а відвідують виклики, які знаходяться в певному списку. До таких належать біль у грудній клітці або животі, відкритий перелом, втрата свідомості, порушення мови і слабкість в кінцівках, кровотеча, блювання кров'ю, отруєння та ін. Однак українці стверджують, що навіть у цих випадках на виклик медики не поспішають.

Бригада медиків

Що стосується зарплат, то лікарі заявляють, що обіцяні Супрун 14 тисяч гривень так і залишилися мрією. За їх словами, лікар після інституту має оклад 2800 грн., а найбільше отримує лікар швидкої допомоги – 4100 грн. (з усіма "накрутками" - 8 тисяч).

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що у Вінницькій області підліток втратив життя через бездіяльність лікарів.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Євген Комаровський стверджує, що жоден з професійних лікарів не призначить препарати від кашлю.

Також "Знай.uа" писав, що в рамках медичної реформи чиновники хочуть відмовитись від лікарняних листів.