Ще минулої осені у Львові вирішили обмежити використання поліетиленових пакетів у торгових точках міста. А з 9 квітня і до 3 липня разом із громадською організацією Zero Waste Lviv міськрада розпочала соціальний експеримент під назвою "Без поліетилену".

Про це пише ВВС.

Мета - заохотити людей купувати продукти у багаторазову тару, використовувати торбинки замість пакетів, а магазини та ринки - поетапно відмовитися від поліетиленової упаковки. Таким чином місто намагається боротися за чисте довкілля та показати, що без пластику життя стане кращим.

пластик

9 квітня, лише на один день, вісім міжнародних торговельних мереж - а це 17 торгових центрів та близько 100 магазинів - долучилися до просвітницької кампанії "Без поліетилену".

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

З деяких магазинних відділів поліетилен прибрали повністю, замість них з'явилося більше паперових упаковох, а також у продажі багаторазові торбинки з тканини.

пакети

Жити в чистоті

Львів'янка Софія Сидоренко вже два роки використовує лише власні полотняні торбинки та контейнери для продуктів.

Вона каже, що намагається не продукувати сміття. А якщо воно з'являється - сортує. У супермаркеті складає продукти у свою тару. Цінник клеїть поверх торбинки.

"Планую список продуктів, збираю необхідну тару: полотняні торбинки із зав'язками - для сипучих продуктів, прозорі - для овочів-фруктів, контейнери - для риби чи випічки, пластмасовий лоток - для яєць. Часто підказую іншим покупцям, як краще пакувати, щоб зменшити кількість відходів", - розповідає жінка.

Крім того, у супермаркетах транслюють заклик до покупців поступово відмовлятися від пакетів.

багаторазові торбинки

Продукти, які раніше покупці брали поліетиленовими рукавичками, тепер модна класти за допомогою щипців, насипати дерев'яними ложками тощо.

Не всі відмовляються від пакетів

Звичайно не всі у захваті від цієї ідеї. Є принципові громадяни, які не переступлять через свій комфорт.

Покупець Ігор Мусійко поліетиленовий пакет для гарячої випічки знайшов лише в іншому відділенні - для овочів. У паперовий класти не хоче - переживає, що начинка витече і забруднить йому одяг та сумку.

"Я не збираюся відмовлятися від кульків. Бо це зручно.", - додав чоловік.

Біопакети

Пластик у цілому світі є глобальною загрозою планеті. Ця проблема стала №1 практично в усіх країнах. Людина, яка купує продукти двічі на тиждень, - використовує до 10 поліетиленових пакетиків. За рік - більше тисячі.В результаті у містах накопичуються гори відходів, які не утилізуються.

У п'яти львівських продуктових магазинах "Два кроки" ще минулого року почали використовувати біопакети, які розкладаються за три роки. Пропонують покупцям альтернативне пакування: м'ясо й сир пропонують пакувати у пергамент, овочі та фрукти - у міцні паперові пакети з ручками, а для випічки та хліба давно використовують лише папір.

хліб

"Уже в другій половині дня наші продавці сказали, що жодного невдоволення у клієнтів від заміни поліетиленових пакетів на паперові не було. Люди розпитують про акцію, беруть участь. За місяць ми будемо пропонувати на постійній основі тканинні торбинки. Вони довговічніші за паперові", - каже представниця Холдингу емоцій !Fest Оксана Ємець.

У Львові більше півсотні підприємців та майстрів хенд-мейду виготовляють торбинки багаторазового використання. Дехто - ще й медичну продукцію - шапочки, бахіли.

Таким чином, громадяни влаштували невеликий бізнес, адже попит з'являється все активніше.

3 липня проходить Всесвітній День відмови від поліетиленових пакетів, до якого й приурочена ця кампанія. Влітку організатори даної акції розкажуть про результати одноденної кампанії та як швидко Львів зможе повністю відмовитись від шкідливих матеріалів, що забруднюють довкілля.

забруднення океану

Нагадаємо, Євросоюз відмовся від пластику. Під заборону потрапив одноразовий посуд та деякі засоби гігієни.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна втратила єдиний завод з утилізації небезпечних відходів.

Також Знай.ua писав про те, що рятувальники показали наслідки спалення сухої трави. Людей закликають відмовитись від цієї шкідливої звички.