У Грузії набув чинності закон, з допомогою якого влада хоче поліпшити екологічну ситуацію в країні, а точніше - на недопустити її погіршення. Йдеться про заборону поліетиленові пакети.

З 1 квітня в Грузії почав діяти закон, який забороняє виробництво, імпорт і продаж поліетиленових пакетів будь-якої товщини. Про це повідомляє Аgenda.gе.

Тепер в країні дозволено виробляти, імпортувати і реалізувати лише ті пакети, які розкладаються в природі.

За порушення заборони підприємцям загрожує штраф в розмірі 500 ларі (5088 грн) і конфіскація товару. У разі повторного порушення сума санкцій буде подвоєна.

Контроль за виробниками пакетів буде здійснювати департамент нагляду за охороною навколишнього середовища Міністерства охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії, а за імпортерами - митна служба Міністерство фінансів. Місцевих реалізаторів перевірятимуть органи місцевих самоврядувань.
У той же час під заборону не потрапляють біорозкладні пакети.
Термін "біорозкладаний" означає здатність матеріалу розпадатися на екологічно безпечні речовини, в основному за рахунок бактерій, за умови потрапляння в землю. Такі пакети розкладаються приблизно за два роки і не завдають шкоди навколишньому середовищу.

За даними ООН, щорічно населення Землі використовує до п'яти трильйонів пластикових пакетів. Кожну хвилину люди використовують близько 10 млн таких пакетів.

Слідом за європейськими країнами, проблемою пластикових пакетів перейнялася і Україна. У Верховній Раді депутати зареєстрували проект закону, яким пропонується позбутись від шкідливого матеріалу вже у найближчі роки.

Нагадаємо, вчені знайшли спосіб, як боротися з пластиком в океані. Їм у цьому допоможуть бактерії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна втратила єдиний завод з утилізації небезпечних відходів.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще