День пожежної охорони України

Це професійне свято для всіх працівників пожежної охорони. З 2014 року пожежники можуть відзначати свято два рази на рік. Спочатку у 1995 за Указом Кучми свято встановили 29 січня і так відбувалося до 2004 року, поки він не видав новий Указ про День працівників цивільного захисту, який слід відзначати 17 вересня. Тоді його відзначали і пожежники.

У 2008 році Президент Ющенко скасував закон 2004 року, перейменував свято в День рятівника, але дата залишилася тією ж. У 2013 році Президент Янукович своїм указом заснував День пожежної охорони і встановив дату 17 квітня для нього. Але минуле свято теж залишилося. Тому пожежники відзначають свій день двічі на рік.

Тепер 17 квітня відзначають заслуги співробітників пожежної охорони, які відзначилися під час ліквідації пожеж, наслідків стихійних лих або техногенних катастроф, де без їх професійної допомоги часом просто не обійтися. Вітають співробітників пожежних частин і допоміжний персонал, ветеранів пожежної служби, викладачів у цій сфері. Ті, хто особливо відзначився, отримують грамоти, премії, державні нагороди. Також зустрічаються з ветеранами, проводяться лекції, святкові спортивні змагання. Ще віддають честь загиблим товаришам, покладають квіти до меморіалів і пам'ятників.

Всесвітній день гемофілії

Гемофілія – це незсідання крові, вважається одним з найважчих генетичних захворюваннь. Якщо у людини йде кров з якихось причин, то вона не зупиняється, за рахунок чого організм втрачає надто багато крові і можливий летальний результат. Захворювання не лікується. День проводять з метою привернути увагу суспільства до цих проблем, щоб зробити все можливе для поліпшення якості медичної допомоги.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

За даними WFH, на сьогоднішній день близько 75% хворих з геморагічними захворюваннями як і раніше отримують неадекватну допомогу або взагалі не отримують лікування.

Православні свята:

  • Преподобного Йосифа, Піснописця.
  • Святкування ікон Божої матері "Геронтіссу".
  • Триває Великий піст.

Йосип Піснеспівець, Вільхові оглядини

Йосиф, пам'ять якого православна церква вшановує в цей день народився 9 столітті на Сицилії, згодом пішов у Солунський монастир, де став суворим аскетом. Його в народі назвали Піснеспівцем, тому що з цих днів вже співали цвіркуни і починали «говорити» журавлі. Люди вважали, що ці птахи захищають від нечисті і борються зі злом, тому виходили поклонитися їм. Також вважалося, що як тільки журавлі прилітають, значить вже холодів не буде, а скоро прийде літо.

Народні прикмети на 17 квітня

Ще існував звичай – коли вперше бачили журавлів потрібно було лягти на траву і сім разів перевернутися з боку на бік. Тоді спина не болітиме від польових робіт. Ще в цей день виходили подивитися, як цвіте вільха, шукали потрібне дерево, щоб потім зробити зруби для колодязя.

Іменини в цей день

Адріан, Веніамін, Георгій, Іван, Йосип, Марія, Микита, Микола, Федір

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.