Ніч з 30 квітня на 1 травня відома як час боротьби темних і світлих містичних сил – Вальпургієва ніч.

В середні століття в цей день люди боролися з відьмами. За оцінками істориків, в період XV-XVII століть жертвами полювання на відьом в Західній Європі стали 40-50 тисяч чоловік. Згідно з повір'ями, в цю ніч відьми зліталися на гору Блоксберг і влаштовували темний шабаш, намагаючись перешкодити приходу весни.


Вальпургієва ніч - християнство західного обряду – день пам'яті святої Вальбурги Хайденхаймской (Вальпургії).

Вальпургия народилася близько 710 року в родині короля Західної Саксонії Річарда. В 11 років дівчинка пішла в монастир.Коли Вальпургия померла, її останки поховали в ніші скелі Айштадта. Після цього з її могили проступило цілюще масло.

День Вальпургії отримав містичне значення після інциденту, який стався після її смерті. При реставрації монастиря, де була похована Вальпургия, робочі осквернили її могилу. Після цього тінь святий з'явилася до єпископа.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Вважається, що вона може подорожувати між світом живих і потойбіччям. Вальпургию часто зображують з псом – провідником у світ тіней, і трикутним дзеркалом, що дозволяє бачити майбутнє.

Знахарі збирали трави, які, як вважалося, знаходять в цю ніч особливу цілющу силу. Вальпургієва ніч вважалася також вночі боротьби з відьмами, адже в цей час вони, як уявлялося, насилали особливо сильні прокляття і влаштовували страшні шабаші.

Ніч на 1 травня вважалася періодом розгулу нечистої сили, тому люди прагнули відгородити себе від її впливу. Основним засобом захисту від зла був вогонь.

Крім того, пороги будинку посипали піском, маком або травою від нечистої сили. Більш сміливі люди намагалися захиститися від нечисті, а пробувати використовувати потойбічні сили у своїх інтересах - проводили обряди на позбавлення від невдач і ворожили.

У Вальпургієву ніч вважалося небажаним носити одяг, яка стала "свідком" якого-небудь нещастя. Такі речі, як вважалося, залучають злих духів.

Нагадаємо, яке свято 30 квітня: чого не можна робити в цей день.

Як портал Знай.ua, Великдень 2019: історія, традиції і головні особливості свята.