Політолог Михайло Давидюк відповів на ряд актуальних запитань українців, які стосуються подвійного громадянства та назвав ризики, пов'язані з ним.

Оформлення паспорта
Оформлення паспорта

Відповідне відео Подоляк оприлюднив на своєму Уoutube-каналі.

"Відомо, що наразі від 10 до 20 мільйонів українців проживають за кордоном. Хтось із них народився в іншій країні, а хтось поїхав на заробітки і не повернувся. Відчувають вони себе українцями не менше ніж ті, які проживають вдома, але повністю користуватись правами не можуть. Подвійне громадянство в Україні забороняється, але й суворого покарання за це немає. Тож я відповім на запитання, чи можливо подвійне громадянство в Україні", - відзначив Давидюк.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

"Подвійне громадянство в Україні забороняється, але і сурового покарання немає. Тому найбільш "чесні" люди нашої країни - політики та олігархи - мають по кілька паспортів. Раніш політики купували другий паспорт для того, щоб вільно подорожувати світом або мати план "Б", якщо доведеться тікати з країни".

Віктор Янукович
Віктор Янукович

Світова практика

"У світі існують понад сто країн, у яких дозволено мати подвійне громадянство. Купити громадянство можна, інвестувавши у нерухомість або окремо зазначені державою компанії", - каже експерт.

Однак купівля громадянства - зовсім не дешеве задоволення.

"За півмільйона доларів ви зможете стати громадянином таких країн, як США, Болгарія та Португалія. Для отримання паспорту британського королівства вам знадобиться один мільйон фунтів".

Ризики

До 2014 року популярною "відмовкою" від дозволу подвійного громадянства в Україні була теза про те, що велику кількість паспортів буде роздано росіянам, і це дозволить РФ напасти на Україну.

Як бачимо, це уже сталося, тому така "відмазка" на користь заборони подвійного громадянства уже не підходить під наші реалії.

Не варто забувати і про іншого сусіда Угорщину, яка підпільно видавала українцям свої паспорти.

Можливості

- об'єднання величезної спільноти українців, які проживають у різних куточках світу;

- українці зможуть голосувати за своїх обранців на виборах;

- можливість бути обраним до структури влади країни проживання;

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощену процедуру видачі російських паспортів деяким групам громадян України.

Як повідомляв раніше Знай.ua, швидке підписання президентом Російської Федерації Володимиром Путіним указу про спрощену процедуру отримання російських паспортів деякими категоріями українців пов'язано зі спробою тиску на українську владу.

Також Знай.ua писав про те, що у середу, 1 травня, стало відомо про наступний хід злочинного плану Володимира Путіна на Донбасі.