З 1 травня українцям ввели щомісячну абонентську плату за послуги ЖКГ за холодне і гаряче водопостачання, вивезення сміття та опалення, про що пише Апостроф.

На газ і електроенергію нововведення поки не поширюється.

Абонплата в законі прописана, як "платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку … для відшкодування витрат виконавця, пов'язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами і справлянням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим законом, також і витрати на обслуговування приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку". Вона існувала в 90-і, проте згодом була скасована, як непосильна для простих громадян.

Абонплата за комуналку

У формулу розрахунку внесені поточна мінімальна зарплата (4173 грн.), коефіцієнт 2,58 (середня кількість членів домогосподарства), коефіцієнт 0,15 (частка витрат домогосподарства на послуги ЖКГ), і коефіцієнт конкретної комунальної послуги (для опалення, гарячої і холодної води він становить 0,019, для сміття – 0,009). Після нехитрих підрахунків отримуємо платіжки за опалення, гаряче і холодне водопостачання 30,68 гривні, за вивезення сміття – 14,54 гривні. Таким чином, до вже діючих тарифів додасться сума в майже 100 грн.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Не заплатив – отримай пеню

З травня введена і пеня за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ – її розмір не буде перевищувати 0,01% від суми заборгованості за кожен прострочений день і загальна сума не може бути вище всієї заборгованості. Нарахування пені розпочинається з першого дня, який слідує за останнім днем кінцевого терміну внесення плати за послугу (як правило, це - 20 число місяця).

Абонплата за комуналку

Тонкощі договору

Абонентська плата активізується лише після укладення індивідуального договору з постачальником послуги, але можливий і колективний договір (послуги з газо - та електропостачання можливі тільки на основі індивідуальних договорів). Це може бути угода з Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку, як з юридичною особою. Від всіх жителів багатоквартирного будинку договір може укласти спеціально найнятий керуючий.

Якщо до травня 2020 року жодного договору укладено не буде, то між виконавцем послуги та кожним співвласником багатоквартирного будинку буде укладено індивідуальний договір. Згідно йому, якість послуги буде контролюватися лише до входу в будинок.

Абонплата за комуналку

Що стосується керуючого, то ним не може бути будь-яка людина – особа повинна буде пройти атестацію, правила якої встановлені Кабінетом міністрів. Якщо співвласники будинку не захочуть або не зможуть знайти підходящу кандидатуру, то її визначить міська влада після проведення конкурсу. Договір укладається терміном на рік і продовжується, якщо сторони все влаштовує.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що чергове підвищення вартості алкоголю і тютюнових виробів шокувало українців – ціни зростуть до небувалих висот.

Як повідомляв портал "Знай.uа": ціни на популярні продукти вганяють у ступор – капуста зросла в ціні майже на 95%, а цибуля побила усі рекорди.

Також "Знай.uа" писав, що політолог Микола Давидюк назвав аргументи "за" і "проти" легалізації ринку зброї в Україні.