Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що вихідний день з 9 травня буде доцільним перенести на 8 травня - День пам'яті та примирення. Про це він заявив у середу, 8 травня.

"Може залишатися два свята: 8 Травня як День пам'яті та примирення, коли ми разом із всією Європою в європейських традиціях вшановуємо всіх учасників цієї війни, а 9 травня має залишатися Днем перемоги над нацизмом. Але я вважаю вкрай важливим, щоб статус вихідного дня було перенесено саме на 8 травня, для того щоб ми поступово відмовилися від радянських традицій святкування закінчення Другої світової війни, тому що ми прекрасно розуміємо, що ці радянські традиції сьогодні використовує Росія для дестабілізації ситуації в країні", - пояснив В'ятрович.

Також він зазначив, що вихідний день 9 травня став приводом для проведення різних політичних провокацій і маніпуляцій, які "не мають нічого спільного із вшануванням загиблих учасників цієї війни, з повагою до живих учасників цієї війни".

"Я переконаний, що ніякої зневаги до живих ветеранів війни не буде в тому, що буде перенесено цей вихідний день, навпаки - мені здається, що такою зневагою для них є різного роду політичні шабаші, свідками яких вони є кожного 9 травня в країні", - заявив В'ятрович.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

Крім того, на його переконання, військові паради повинні проходити тільки в один день - День Незалежності України.

Нагадаємо, що на цьому тижні буде один додатковий вихідний день - 9 травня, четвер. А ще буде два скорочених передсвяткових робочих дні - 8 і 11 травня.

Як повідомляв портал Знай.uа, Володимир Зеленський в День пам'яті і примирення зустрівся з двома ветеранами Другої світової війни – капітаном морської піхоти ВМФ СРСР Іваном Залужним та зв'язкової УПА Параскевою Зеленчук-Потяк.

Також портал Знай.uа писав, що День пам'яті і примирення – це відносно нове свято, яке в Україні почали відзначати лише з 2015 року. Це свято заснували на честь всіх людей, які стали жертвами Другої світової війни.