В Україні тривають заходи, які присвячені страшним подіям Другої світової війни.

Як шанували пам'ять ветеранів найкривавішої війни в історії різних куточках України.

Львів.

З самого ранку несуть квіти. На акції пам'яті не було жодного ветерана, замість них прийшли нащадки воїнів. Для них це особливий день

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

"Це велика перемога, що дісталася – особливо для українців – дуже важкими втратами", – каже донька ветерана Валентина Висиконенко.

"це не можна Назвати святом, але це знаменний день – День перемоги. Закінчилася війна, в який в якій брали участь мільйони людей", – каже один з учасників акції.

У Львові пройшла акція пам'яті в двох місцях – на Марсовому полі та на Пагорбі слави. Однак, стався неприємний інцидент – невідомі кинули яйця в пам'ятник з радянською символікою.

"Однозначно – це провокація. Так людина висловила свою незгоду з символікою. ... Людина ідентифікований у відділенні поліції, складені адміністративні матеріали", – кажуть у поліції.

Приблизно півтисячі копів охороняли порядок у Львові.

Тернопіль.

Вшанувати пам'ять загиблих воїнів прийшли навіть діти. Приміром, Витарий Марчук навів свого онука, якому виповнилося 6 років.

"У мене чотири рідних дядька загинули на фронті", – каже чоловік.

Харків.

Мешканці цього міста збиралися біля меморіального комплексу. Там, на висоті майже в 200 метрів, під час Другої світової були розташовані спостережні пункти. Там і починалася операція з визволення Харкова від загарбників. Погана погода не завадила зібратися 15 тисячам людей. Пригощали всіх бажаючих польовою кашею.

"Я 1945 рік зустрів у смугастій формі. В ній і сів на наш танк і з автоматом поїхав добивати далі. Я то 9 травня ніколи не забуду. Цвіли яблуні, груші, сонце світило..." – ділиться спогадами в'язень концтабору Ігор Малицький.

"Трохи залишилося учасників тієї війни. Але майже 1800 осіб мають можливість бути сьогодні з нами. Тому кожен день ми дякуємо ветеранам, які здобували перемогу – не менше 8 і 9 травня. Ми намагаємося робити все, щоб забезпечити медичне обслуговування, санаторне лікування... І, звичайно, виділяти фінансову допомогу, щоб підтримувати наших ветеранів", – каже Юлія Світлична, голова Харківської обласної державної адміністрації

Мешканці Харкова збиралися біля Меморіалу слави. Туди ж підійшов 15 тисяч людей. Сотні приносили з собою знімки родичів і близьких, які воювали у Другій світовій війні. А поруч з ними тримали фотографії загиблих на Донбасі. Конфліктів не спостерігалося, але інциденти все ж були. Поліція поспілкувалася з жінкою, яка прийшла з георгіївською стрічкою. Після бесіди вона її зняла.

"Ми прийшли проконтролювати наявність забороненої символіки, антиукраїнської пропаганди. Представники проросійських рухів розгортали прапори із серпами і молотами. Банери. Банер вже згорнули. Прапор з серпом і молотом несподівано зник", – каже керівник організації "Світанок" Вадим Поздняков.

Нагадаємо, Матері загиблих воїнів зворушили українців до сліз

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Чим прославився дідусь Зеленського у Другій світовій війні

Також Знай.ua" писав про те, що "Безсмертний полк" Путіна опозорився на весь світ