День астрономії

Дню астрономії присвячено дві дати – одна навесні і одна восени. Навесні його відзначають в суботу з середини квітня до середини травня або ж перед першою чвертю Місяця. У 1973 році Д. Бергер, який був Президентом Астрономічної Асоціації північної Каліфорнії, вирішив, що не варто людям далеко їхати, щоб відвідувати дні відкритих дверей в знаменитих обсерваторіях. Замість цього він запропонував встановлювати доступні телескопи в місцях, де багато людей: на вулицях, у парках, торгових центрах. У цей день багато обсерваторій, астрономічних клубів та музеїв влаштовують цікаві заходи, щоб розповісти людям про Всесвіт і астрономію.

Всесвітній день мігруючих птахів

Це досить глобальна екологічна кампанія, створена, щоб люди більше знали про мігруючих птахів, як вони пересуваються і де живуть. Раніше день відзначали в травні, а з 2018 року його відзначають двічі на рік – у травні і жовтні. Мігруючі птахи підтримують весь баланс екосистеми, наприклад, саме вони запилюють деякі рослини.

Православні свята:

  • Апостолів від 70-ти Ясона та Сосипатра, мучениці Керкіри діви та інших, з ними постраждалих.
  • Святителя Кирила, єпископа Туровського.
  • 2 седмиця по Великодню.

Березосок

Назва відразу говорить про сенс свята, воно присвячене березовому соку. Наші предки не тільки збирали його, але і заготовляли про запас. Ним поїли хворих лихоманкою, а перед цим купали в дощовій воді і обтирали березневим снігом, який спеціально приберегли для цього випадку. Робили це тільки в тому випадку, якщо день був ясним і погожим.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 11 травня

Іменини в цей день

Ганна, Віталій, Кирило, Максим

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.