У понеділок, 20 травня, відзначається народне свято Купальница. На Русі в цей день було прийнято купати коней.

Саме у цей день у слов'ян зазвичай починався так званий купальний сезон. Вважалося, що до Купальниці вода так прогрілася, щоб в неї можна було заходити. Якщо ж виявлялося, що вода в річці дуже холодна, купання влаштовували у лазні.

Крім того, день приурочений до пам'яті святої Агрипини, яка прийняла мученицьку смерть в Римі за свою віру. З початком купального сезону ця свята ніяк не пов'язана, але, щоб люди не плуталися, її стали називати Агрефеною Купальницею. Слов'яни часто зображували мученицю, що їде на возі з лікарськими травами.

Стародавні слов'яни у це народне свято відправляли коней до річки і вмивали їх двома-трьома відрами води. Вважалося, що таким чином можна зцілити хвору худобу, а здорову зробити сильнішою.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Люди також намагалися скупатися в цей світле свято. З самісінького ранку вони набирали повні відра води і виставляли їх на вулицю, щоб до полудня вони набралися силою сонця. Вода, яка у Купальницю простояла цілий день на вулиці, вважалася цілющою. Люди вмивалися нею і вірили, що вода додасть їм сили, бадьорості і богатирського здоров'я на цілий рік.

Як відомо, 20 травня вже починалася пора посівних робіт. Якщо Купальниця випадала на молодий місяць, то посадку відкладають до наступного молодого місяця, інакше черв'яки поїдять все насіння. Те ж стосується північного або південного вітру. Існувала також цікава традиція, в рамках якої сусіди крали на Купальницю один в одного трохи зерна. Вважалося, що так урожай буде багатшим.

Нагадаємо, привітання з Днем ангела Василя у листівках і віршах.

Раніше Знай.uа повідомляв, президент України Петро Порошенко підписав указ про встановлення свята - Дня батька, який відзначається щорічно у третю неділю червня.

Також Знай.ua писав, українські зірки-красуні розповіли про любов до вишиванки.