Мешканців старих хрущовок і панельних будинків попередили про виселення. Куди підуть родини та що влада запропонує взамін?

Законопроект розроблений Мінрегіонбудом та Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст "Діпромісто" (ДП Діпромісто): "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду" передбачає переселення людей до нових квартир в сучасних житлових комплексах, - пише UBR.ua.

Спеціалісти говорять, що наразі закон перебуває на опрацюванні у Верховній Раді, а запрацює не раніше 2010 року. Втім це дуже скоро і жителям старих будинків вже потрібно збирати речі.

Новий законопроект передбачає 8 ключових новацій:

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще
  1. Реконструкцію застарілого житла будь-якої висотності, а не тільки п'ятиповерхівок, як зараз.
  2. В програму реновації зможуть включати не лише житлові будинки, але також інженерно-транспортні та соціальні об'єкти: дитячі сади, школи, об'єкти торгівлі і т. д.
  3. Згоду на реконструкцію/знесення житла потрібно не від усіх мешканців. Досить 75%.
    Розширюється перелік джерел фінансування майбутніх проектів по реновації.
  4. Оплатити її зможуть: забудовники, міські та державний бюджети, іноземні донори, різні фонди, гранти, самі мешканці (на них можуть певний відсоток витрат).
  5. Замовником робіт будуть виступати місцеві органи самоврядування.
  6. Передбачає різні варіанти відселення та компенсації мешканцям застарілого житлового фонду.
  7. Місто буде оголошувати конкурс і виставляти умови до забудовників. Один будинок будувати різним компаніям навряд чи дозволять, але займатися різними проектами на території одного мікрорайону — цілком.
  8. Будинки повинні пройти енергоаудит до реновації і бути енергоефективними після, відповідати новим містобудівним нормам (наприклад, бути пристосованими для маломобільних груп населення тощо).

старі будинки

Ремонт чи знесення

За підрахунками фахівців, лише у столиці налічується житла, яке не придатне ля експлуатації, 65-70%. Тому даний закон може торкнутися і мешканців так звних "панельок", які звели у 60-70-ті. Втім капремонту потребують більшість багатоквартирних будинків, які будувалися за радянських часів. А серед них також і школи, лікарні, дитсадки та інші будівлі.

нове житло

Хоча розробників можна зрозуміти: шанси на реалізацію проекту значно зростають. Але ця норма вступає в пряму колізію з Конституцією України, де визначено непорушність права власності. Експерти не виключають, що ця норма буде гаряче обговорюватися серед парламентарів.

ремонт будинків

Нагадаємо, оренда квартир знову подорожчає. Українцям доведеться розкошелитиь вже цього літа.

Як повідомляв раніше Знай.ua, орендарям квартир показали кращу альтернативу за київські апартаменти.

Також портал Знай.ua писав, що уряд попередив орендодавців про новий неприємний закон.