Ціни на нерухомість останнім часом демонструють нові стрибки. За прогнозами експертів, найближчим часом оренда житла подорожчає ще на 10-15%. Тим не менш, найвищі ціни на житло традиційно в Києві. Тому громадяни все частіше шукають квартири чи будинки в передмісті.

Про це пише "Сегодня".

Чому змінюється географія оренди житла

Як відомо, щороку обсяги будівництва нових житлових комплексів зростає саме в передмісті столиці. За даними Укрстата, ще в 2017 р. в цілому по країні зводилося 11,3 млн кв. м житла, а вже в 2018 р. – 12,87 млн кв. м. Це майже 167 тис. квартир.

Рекордом з відбудови житла може похвалитися Київщина. Найбльшим попитом користуються такі населені пункти як Ірпінь, Буча, Гатне та ін.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Тим не менш, в експлуатацію здається далеко не все житло, а з кожним роком кількість зданого житла і зовсім зменшується. У Києві, наприклад, в 2018 році було здано в експлуатацію лише 75,5% від показника 2017 року – 1,2 млн кв. м. В Київській області – 89,6% (1,5 млн кв. м).

Втім на сьогожні ситуація в передмісті виглядає краще, ніж у самому Києві. А все тому, що ціни на орендоване житло стали неадекватно високі.

Втім попит провокуєзростання цін на нерухомість за містом.

Згідно з даними інформаційно-аналітичного порталу про новобудовах 3м2, з травня 2018 р. по травень 2019 р. вартість квартир в ЖК, розташованих на відстані до п'яти кілометрів від столиці, зросла на 1000 грн на кв. метр, або на 7,69%. У населених пунктах, які знаходяться на відстані від 5 до 10 км ціни на квартири збільшилися на 800 грн, або на 6,6%, а в ЖК, розташованих на відстані від 10 до 20 км в рік ціна за квадратний метр збільшилася на 1700 грн або на 15,04%.

Отже ціна квартир в новобудовах поблизу Києва за останній рік зросла більше, ніж на 1000 грн за квадратний метр при купівлі житла.

Але не лише ціни приваблюють орендарів, зараз люди віддають перевагу комфорту та спокою, чого в місті знайти дуже важко.

Які населені пункти найбільш популярні

Крім комфорту та ціни громадяни також намагаються винайняти квартиру, де є зручна транспортна система, щоб зручно було добиратися в місто на роботу.

"За підсумками 2018 року найбільш популярними у девелоперів були такі міста, як Ірпінь (1296 нових квартир), Буча (1025 нових квартир), Бровари (1265 нових квартир) і Обухів (768 нових квартир)", – кажуть в консалтинговій компанії.

Яке житло найбільш популярне

За даними City Development Solutions, 90% всього попиту припадає на квартири вартістю до 35 тис. доларів. Що стосується розміру квартир, то тут людей все частіше привертають однокімнатні та двокімнатні.

"На 3-кімнатні квартири припадає лише 18% попиту. Інтерес покупців до багатокімнатних квартирах сильно обмежений. За площею квартири ситуація дещо відмінна – більше половини (58%) потенційних покупців підбирають квартиру площею до 50 кв. м. Це пояснюється бажанням як заощадити на покупці, так і оптимізувати майбутні витрати на ремонт і комунальні послуги", – говорять в компанії.

В радіусі до 5 км від Києва найчастіше набувають 1-2-кімнатні квартири, а вже від 5 до 10 км – в основному 2-3-кімнатні квартири.

"На відстані 15-20 км від Києва – це вже 3-кімнатні і більше квартири. Тому говорити про те, що купують тільки однокімнатні квартири – це не зовсім вірно. В окремих населених пунктах лідерами продажів є саме багатокімнатні квартири. Тому питання популярності тих чи інших квартир залежить від категорії покупців і самого житлового комплексу", – пояснив Берещак.

Також за словами експерта, зростає попит на невеликі будинки. Так останнім часом люди замість квартир віддають перевагу котеджам площею до 100 кв.м Але це стосується купівлі. Оренда будинків мало кому буде по кишені.

Нагадаємо, новий закон готує неприємний сюрприз для орендодавців.

Як повідомляв портал Знай.ua, після збільшення тарифів зросте і варість оренди. Скільки українцям буде коштувати винайняти квартиру.

Також Знай.ua писав про те, що влітку на українців чекає чимало змін у всіх сферах життя.