Народне свято «Євдокія Свистунья» відзначається 30 травня. У православному церковному календарі це день пам'яті преподобної Євфросинії Московської. Інші назви свята: «Євдокія», «Євфросинья», «Ондрон з дощем», «Звіздар». На Русі вважалося, що Євдокія є заступницею від посух. Тому в цей день їй молилися, щоб Сонце не висушило землю, щоб дощів було вдосталь. Назву «Свистунья» свято отримало через вітри, які свистять в цей період.

В цей день треба підгортати картоплю, цим потрібно займатися саме жінкам. Якщо зробити в цей день, то буде дуже хороший урожай і ніякі шкідники не зіпсують картоплю. Також цей овоч обов'язково повинен бути на столі. Вважається, що чим більше картоплі з'їсти на Євдокію, тим краще буде її осінній урожай. Тому з неї роблять безліч різних страв.

Народні прикмети на 30 травня

Крім Євдокії також шанували і Адріана, щоб він допоміг посівам. За легендою у нього є ключі від небесних воріт, а вони утримують дощові хмари. Так як сіяти важливі культури вже закінчили, то тепер треба було, щоб зерно лягло в землю, і щоб його полив гарний дощик. Це і просили у Адріана, якого також називали Ондроном.

Популярні новини зараз
Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Будьте обережні в цей день, обов'язково дивіться під ноги, коли будете в полі або в лісі, або недалеко від них. Справа в тому, що як раз у великих кількостях вилазять змії, щоб погрітися на сонці. І якщо її не чіпати, вона може вас і не помітити, а от якщо наступити – біди не уникнути. Тому можна ще провести захисний ритуал, перед тим, як будете виходити з дому. Потрібно обв'язати тіло мотузкою і проговорити: «Мотузка обіймає, змія повз проповзає. Амінь».

Навіть існує спосіб зробити собі спеціальний антизміїний амулет. Потрібно взяти маленький круглий білий камінчик, зробити в ньому отвір і повісити на ниточку, промовляючи: «Білий камінь захистить, від зміїних укусів відгородить». З ним ходили цілий день.

Так як в ці дні завжди дуже сильний вітер, то молоді дівчата можуть використовувати його, щоб знайти собі хлопця. Беруть два зелені листочки берези, на один пошепки говорять своє ім'я, а на інший – хлопця. Потім листочки треба підкинути за вітром, щоб він їх поєднав і відправив у єдиний шлях.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.