Популярний серіал від американської компанії HBO "Чорнобиль" відродив інтерес світу до трагедії, яка сталася в Україні понад 30 років тому. Катастрофа на Чорнобильській АЕС стала справжнім випробуванням для всього світу й завдала непоправної шкоди тисячам людей.

Після вибуху реактора була збудовано так званий "саркофаг" під назвою об'єкт "Укриття". Його створили в листопаді 1986 року, на будівництві працювало понад 90 тисяч людей. Однак його термін експлуатації вичерпався й необхідно було створити нову споруду, яка захищатиме від радіації.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Допомогти оговтатися після наслідків радіологічної катастрофи Україні зголосилися міжнародні партнери. За їх сприяння та фактичної допомоги у квітні було завершено будівництво нового об'єкту укриття.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він встановлений над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Гігантський конфайнмент вагою більш ніж 36 тисяч тонн запобігатиме поширенню радіоактивних речовин, якими й досі заповнений енергоблок. Працюватиме новий саркофаг щонайменше наступне століття.

Це унікальний проект, аналогів якому немає у світі. Це найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій. Завдовжки вона сягає 160 метрів, а завширшки – майже 260 метрів.

Будівництво об'єкту почалося ще у 2012 році. Будували конфайнмент не над зруйнованим реактором – це було б надто небезпечно через високий рівень радіації, а на спеціальному будмайданчику. Він розташовувався у кількох сотнях метрів від попереднього вже аварійного об'єкта "Укриття". Загальна вартість будівництва склала понад два мільярди євро.

Це складна високотехнологічна система з багатьма функціями. Покрівля захисної арки – подвійна. Її встановлювали фахівці з Німеччини. Простір між двома шарами покрівлі має важливу технологічну функцію, він захищає об'єкт від впливу аномальних температур. Крім того, у цьому просторі буде створено дещо підвищений рівень тиску. Це має унеможливити потрапляння радіоактивного пилу назовні.

Зрештою, саркофаг має надійно прослужити щонайменше 100 років. І встояти у будь-яких природних катаклізмах. Якщо якийсь фрагмент буде пошкоджено, замінити його буде майже неможливо. Адже над зруйнованим реактором ЧАЕС надто високий рівень радіації.

Нагадаємо, відомий український телеканал покаже гучний серіал "Чорнобиль": де і коли дивитися.

Як повідомляв Знай.uа, зону відчуження показали в романтичному підтексті: Чорнобиль таким ще не бачили, яскраві фото.

Також Знай.uа писав, фінал "Чорнобиля" від HBO: де і як знімали найпопулярніший серіал.