День моряка (День мореплавця)

Рішення святкувати цей день прийняли в 2010 році. Підставою для його заснування стала резолюція №19, яку підписали держави-члени Міжнародної морської організації, які входять в ООН, під час конференції в Манілі. Тому що моряки привносять у справу міжнародної торгівлі і економіки неоціненний внесок. Свято присвячують морякам торгового флоту. У них, на відміну від військових моряків, раніше не було свого свята. За статистикою моряки торгового флоту здійснюють 80% всієї світової торгівлі.

День моряка створений не тільки, щоб вітати професіоналів своєї області, але і щоб заявити про насущні проблеми, з якими вони стикаються. Наприклад, одна з таких проблем на міжнародному рівні – це проблема піратства.

День Аугсбурзького віросповідання

Цей день встановили на згадку про дуже важливу історичну подію. В цей день лютеранство стало офіційною релігією в Німеччині, а протестантизм отримав в ній право на існування. Аугсбургське сповідання – найбільш ранній з протестантських символів віри, основні положення віри перших лютеран, складені Філіпом Меланхтоном в 1530 році. Він був найближчим соратником Мартіна Лютера. Ці положення представили 25 червня 1530 року Аугсбурзького рейхстагу. Але князі, які зберігали віру католицтва, відмовилися прийняти нову віру. Карл V, імператор Священної Римської імперії скористався цим і призупинив роботу рейхстагу. У відповідь протестанти створили оборонний союз – Шмалькальденську лігу. І хоча католики і протестанти намагалися досягти компромісу, все одно в 1546 році трапилася Шмалькальденська війна.

25 вересня 1555 року Карл V і правителі протестантських земель уклали Аугсбурзький релігійний мир, з ним протестантство стало законним. А договір підтвердило рішення Папи.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Православні свята:

  • Преподобного Петра Афонського.
  • Преподобного Онуфрія Великого.
  • Седмиця 2-га після П'ятдесятниці.
  • Продлжается Апостольський піст, пісний день.

Петро Сонцеворот

У цей день вшановують преподобного Петра Афонського. Сонцеворотом його назвали, бо дні з цього моменту стають коротшими, а ночі набирають сили. Вважалося, що сонце повертається на зиму, а літо – на спеку. В середині літа сама спекотна погода. Ще іноді називали запізнілим капусником, бо треба було висадити останню розсаду. До обіду сіяли біло зерно – пшеницю та овес, а після обіду-чорне – гречку. Також Петра називали Рибалкою, тому що обов'язково треба піти порибалити і приготувати страви з риби, особливо юшку.

Народні прикмети на 25 червня

Іменини в цей день

Андрій, Ганна, Арсеній, Іван, Марія, Онуфрій, Петро, Степан, Тимофій, Федір

Також в цей день:

  • День дружби і єднання слов'ян
  • День державності Словенії
  • День державності Хорватії

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.