Після виходу серіалу "Чорнобиль" від НВО на великі екрани, а згодом і в мережі, про трагедію в Україні знову згадав увесь світ. Про вибух на ЧАЕС заговорили по-новому. Та чи усвідомлюють іноземці, що сталося тоді насправді, і які наслідки могла мати катастрофа, від Мінська до Німеччини, на воді та суші?

Чорний біль: роки мовчання та "партійна таємниця"

Чи було відомо про недоліки реактора Чорнобильської АЕС, скільки все-таки загинуло людей в результаті катастрофи і хто насправді викидає в екосистему більше радіонуклідів?

"Ми можемо розповісти яку завгодно історію, проте необхідно, щоб вона мала якусь універсальну значущість. В першу чергу мене підштовхнуло написати про Чорнобиль то, що це історія про ціну брехні", - зазначав сценарист "Чорнобиля" Крейг Мазін у коментарі ЗМІ.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Що він мав на увазі? Зокрема, одну з фінальних сцен, де йдеться про причини вибуху енергоблоку описали так - були конструктивні недоліки реакторів типу РБМК - причому про недоліки знали в ЦК, але ... все ж вирішили запустити реактори такого типу в експлуатацію. Саме про це повідомляється в розмові академіка Легасова з придуманою сценаристами жінкою-вченим Хомюк.

Звісно, тривале замовчування факту відтермінувало момент евакуації людей. І за цей період шкода усьому живому стала просто непоправною. Ті кадри, де цинічно розстрілюють тварин точно не були жартом. Особливо про бабусю, яка ніяк не хотіла їхати із Прип'яті. У неї лишалася єдина корова, яку солдат "поклав" з першої кулі. Вибору не лишалося. Так наказали згори. І менш за все думалося про почуття людини.

Втім, ніякої ізоляції Прип'яті, ніякого перерізання телефонних ліній - в умовах техногенної катастрофи товаришем Жаркова неодмінно зацікавився б КДБ - не було. Оточення дійсно з'явилося, але пізніше, і тільки для того, щоб облити водою під тиском залишала Прип'ять техніку. Люди покидали місто вже 26 квітня 1986 року, і ніхто їм не заважав. А вранці 27 квітня була оголошена офіційна евакуація.

Про це знали, але чому ж мовчали?

Тепер про тезу "про недоліки РБМК знали в ЦК", з якого випливає, що "ціною брехні" стала сама аварія на ЧАЕС. Кожен, хто бачив типового політика, прекрасно розуміє, що мало хто з них взагалі знає, як працює атомний реактор.

Насправді, про недоліки реактора РБМК знали - правда, виявили їх тільки після його запуску в серію. Зробив це головний конструктор серії РБМК навіть розіслав директорам всіх таких АЕС лист. У листі прямо вказується, в чому полягає недолік, і що потрібно робити, щоб проблема не проявила себе.

Красномовно це показує епізод із судом, в останній серії. Коли починають по поличках розкладати всю суть вибуху. Людський фактор, помилку техніків. Не міг головний інженер у свої 25 років із чотирма місяцями стажу за плечима (практично ніщо, якщо брати до уваги серйозність установки) ліквідувати, чи запобігти тому, про що практично не мав уявлення.

Виявилося, що несправність попередніх ректорів, на яку так майстерно "закрили очі" в СРСР, була першим попередженням світу – не можна вирвати сторінку з науки, якщо вона відкрито натякає на неминуче.

Україна ніколи не забуде

Те, що сталося потім із людьми, важко описати кількома реченнями. Якщо вірити розповідям мешканців навіть четвертої зони, не кажучи вже про наближені до Прип'яті, було не просто складно.

Приміром, збільшувався ризик онкологічних захворювань – давалися взнаки родинки на тілі, котрі з кожним роком висипали, немов гриби після дощу. Видаляти їх часто дуже ризикована справа. Раніше навіть не було настільки просунутих технологій, та й лазер не впорається – потрібні додаткові аналізи, тобто хірургічне втручання.

Із тварин, котрі час від часу все-таки з'являлися за сотні кілометрів (свідчення очевидців), готували їжу. Та єдине табу були кості. У них зберігалася значна доза радіації. Звісно, людину не вбивала, але з часом просто "гасила" усі сили організму.

Дослідження дають різні дані. Одні кажуть, що наслідки могли не здолати ще сотні років, а вся Україна як така, просто б зникла з лиця Землі. Ми дивом вижили, і це неабияке щастя – приблизно так позиціонують ситуацію ті, на чиїх плечах рятували мільйони. І вже за це їм треба бути вдячними.

Нагадаємо, серіал "Чорнобиль" спровокував скандал.

Як повідомляв Знай.ua, реальний ліквідатор з Чорнобиля розвіяв міфи про серіал НВО.
Також Знай.ua писав, що катастрофа Чорнобиля ризикує повторитися.