В церковному календарі це день пам'яті дванадцяти апостолів — безпосередніх учнів Ісуса Христа. Історії їх життя та діяльності викладені в Євангелії і книзі «Діяння святих апостолів». Інші назви свята: «Поминки весни», «Напівпетр», «Маківка літа».

Традицією Собор 12 апостолів

За народним календарем цей день ще й Маківка літа. Тому що якраз середина літа, а значить скоро буде сильна спека. Вважається, що в цей день маківку літа підтримують 12 апостолів своїми плечима. Наші предки вбиралися в кращі одежі, йшли на пагорб і просили сонце, щоб допомогло визріти хлібу. А ввечері гуляли до самої ночі.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

У деяких регіонах було таке гуляння, коли майстрували ляльку з соломи, наряджали її в сарафан і надягали на неї намисто. Потім проносили через усе село до водойми, роздягали і кидали у водойму. Потім йшли на червону галявину, брали з собою крашанки, обмінювалися ними зі знайомими і сусідами. На стіл готували безліч страв з яєць.

Народні прикмети на 13 липня

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Ще вважалося, що після цього дня літо вже йде на спад, тому селяни просили весну допомогти йому, щоб літо і весна не пустили зливи і холоди. Молодь гуляла по-своєму: обов'язково в червоних сорочках і червоних сарафанах, співали пісні, водили хороводи, мінялись крашанками.

З яйцями було пов'язано так багато повір'їв, що навіть знахарі в цей день викочували крашанками золотистого кольору бідноту. Але це треба було робити таємно, інакше нічого не вийде. Потім яйце закопували під поріг свого будинку, позначали це місця, щоб наступати на нього, входячи та виходячи з дому.

Що потрібно зробити на Собор 12 апостолів

  • В цей день потрібно допомагати родичам, близьким людям, усім, кого побачите. Якщо хтось попросив допомоги – не відмовляйте.
  • Сьогодні треба попросити один в одного пробачення і помиритися. Це великий день, в який всі образи потрібно прощати.
  • Крім того, потрібно піти до церкви і помолитися за себе і всю свою родину, щоб апостоли дали щастя і здоров'я.
  • Є традиція у цей день, як на Великдень фарбувати яйця. Перші крашанки давайте дітям, потім підліткам і молодим, потім старшим членам сім'ї, а вже потім старим. Так всі будуть здорові, будуть жити в добробуті і в удачі.
  • На столі повинні бути різні страви з яєць. Раніше було ще дуже незвичайне блюдо – яєчня з оселедцем.
  • Щоб провести обряд на удачу, зберіть різні квіти і сплетіть з них вінок. Його треба повісити на трухляве дерево і проговорити: «Як ви, квіти, почнете пропадати, так і мої неприємності слабшати. Фортуна до мене повернеться, щастя посміхнеться. Будуть мене всюди супроводжувати, не дадуть сумувати». Потім підіть і сплетіть ще один вінок, який треба кинути у воду і проговорити: «Прикрості, відпливайте, удачу до мене прибийте». Після цього три рази перехрестіться.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом літом. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.