У неділю, 14 липня, відзначається народне свято Літні Кузьминки. Православні християни у цей день вшановують пам'ять мучеників братів Косми і Даміана Римських.

Історія свята

Юнаки виросли у Римі у 3-4 столітті. Вони виховувалися у християнській родині і стали лікарями. За віру Косьму і Даміана привели на суд до імператора-язичника, але того вразила страшна хвороба, і лише брати зуміли його вилікувати.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Мучеників вбив їх наставник, який позаздрив славі та шані святих. Косма і Даміан вважаються заступниками всіх хворих та всіх лікарів.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Традиції та повір'я свята

Головною традицією є молитва до святих Космі і Даміана з проханням врятувати від хвороб.

На Русі у цей день був у самому розпалі сінокіс, тому у народі було прийнято проводить це свято у роботі. На Косьму і Даміана також збирали ягоди, і робили з них варення. Вважалося, що у цей день воно виходить особливо смачним.

На Кузьминки літні до заходу потрібно було попросити прощення у всіх близьких. Серед дівчат була традиція збиратися на посиденьки і готувати кашу.

Нагадаємо, привітання з Днем ангела Петра.

Як повідомляв портал Знай.uа, тисячі одеситів вийдуть на Хресний хід.

Також портал Знай.ua писав, Зеленський відмінив парад до Дня Незалежності, українці вибухнули.