Завтра в Києві пройде хресний хід, присвячений 1031-й річниці від дня хрещення Київської Русі. До столиці України приїдуть віруючі з усього світу, щоб взяти участь у святкових заходах. Звичайно, кожен з віруючих проситиме миру на території України, щоб Господь послав нам спокій і процвітання.

При цьому, мало хто знає, що 27 липня також святкується один з найважливіших днів наших предків - День Чура. Про те, що це за свято, з чого він пішов і що потрібно робити в цей день, нам розповіла відома віщунка і ведунья Лана Яр.

Лана Яр
Лана Яр
Лана Яр розповіла історію свята

Допомога предків

Не просто так в наш час лякаючись чогось ми несвідомо вимовляємо «Цур мене», проте не замислюємося про сенс сказаного. Чур - древній шанований охоронець того, чим ми володіємо по праву, як надбання Рода. Це може бути як наше особисте майно, так і цілісне селище, місто, країна. Вважається, що у кожного з нас є свій Чур, охоронець особистих кордонів, який представляє з себе душу спочилого в інший світ предка. Кумири такого охоронця завжди ставили на кордонах будинків, міст і так далі. Не було потрібно ніяких парканів та огорож, ніхто і ніколи не переступав без дозволу подібних кордонів.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зараз ми бачимо відгомони давніх традицій у звичці ставити «чурки» на межі своїх володінь, і навіть на кордоні країн. В особливі дні поруч викопувалися ямки, в яких залишали подяку за захист і допомогу (найчастіше це була каша).

Саме 27 липня кожен з нас може згадати про своїх предків, у їх славу почастувати друзів смачним обідом. Так само рекомендується зібратися всією сімей за вечерею і старшим в роду слід розповісти молодим про подвиги і помилки пращурів, подивитися разом сімейні альбоми. І головне, в цей день кожна Берегиня Роду, старша в Роду жінка, може зробити обряди на захист будинку, території, якою володіє по праву народження, всього того, що залишив їй рід. Це може бути будинок, місто і навіть країна.

Однак пам'ятайте, що всі слов'янські обряди побудовані на справедливості і честі, не можна під час проведення бажати зла і відчувати негативні емоції. Наше завдання - довірити Чуру і рідним Богам рішення даного питання. Мінімальна, що ми можемо зробити для захисту будинку, предмета належить нам по праву - намалювати на вікнах, на двері, будь-якій поверхні знак Чура. Зробити це, звичайно ж, краще спеціальним ножем, голкою, цвяхом.

Знак Чура

Промовляючи «Цур - Чурило стар-престару, ти ходи-ходи походжає, ворогів, біду наважується». Господарю будинку в цей день не рекомендується залишати свої маєтки. Навпаки він повинен був пройтися по межі своїх володінь, кажучи спасибі своєму родовому захиснику. Господиня ж повинна зварити кашу Чуру, і покласти її на кордоні свого будинку під дерево. І важливо, щоб вона не охолола до півночі (можна закрити її рушником). Так само як треби (подяки за допомогу) підійдуть і пшениця, молоко, мед.

Існує цілісний обряд на захист свого маєтку. Робити його краще в своєму особистому будинку, там, де ніхто не потривожить. Для обряду нам знадобиться воскова свічка (не церковна), зображення знака Чура, будь-які інші знаки Рідних Богів (ніяких ікон і інших релігійних атрибутів), треба Чуру (каша і молоко).

Запаліть свічку, подумки поставте знак покровителя і захисника кордонів на все те, чим володієте по праву і що бажаєте захистити. Вимовте: «До тебе звертаюся я, Чур, захисник і охоронець, страж вірний, і відданий. Зміцни мій будинок, двір (все добро моє), мою землю Рідну. Від ворогів лихих, від розбійників та гостей непроханих, від сили нечистої та від чаклунів чорних. Хто замислить недобре проти мене, родичів моїх, відведи того від мого будинку, землі нашої геть. Хто ж увійде до мене зі злим умислом, ти позбав того розуму розуму, нехай котиться на чотири сторони. Захисти, Чур, двері мої та кордони, пороги землі моєї, охрани добро, зміцни замки. Щоб ні тать нічний, ні лиходій, не прийшли в мій будинок, мій двір, на мою землю на віки вічні. Щоб біди та горе-безталання забули шляху до мого дому, до моєї землі. Стане Чур дерев'яний та кам'яний будинок і землю мою берегти від біди і долі лихий. Славен будь, охоронець Чур, непорушні заслони твої, та міцні огорожі твої. Піднесу я хвалу тобі, Чур, славити буду в століттях тебе. Ти ж мій дім і землю мою захищай, зла на поріг не пускай. Лише добра та сердечному щастя місце в своєму домі, і на землі моєї відведено. Хай буде так, відтепер і довіку. Як сказала, так і буде!»

Проводячи споконвічні слов'янські обряди слід пам'ятати своє коріння, відчувати силу свого духу. Адже слово сказане нащадком Бога несе велику потужність. Навіть сказане «Цур мене!» в будь-якій небезпечній ситуації принесе миттєву підтримку і захист наших Предків. Моя прабабуся завжди говорила, що раніше без Чура не проходив жоден обряд захисту від злих людей і духів. Просто зараз люди забули про мудрість, яка зовсім поруч. Пам'ятайте і славте своїх предків, звертайтеся до Чуру за допомогою і захистом в будь-якій біді, особливо там, де стоїть загроза нападу та крадіжок того, що дісталося вам від вашого роду по праву народження! Слава всім родам слов'янським!

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що "Богиня Смерті" і "Відьма Сатани" створює свою секту, а до цього була порноактріссой.

Також ми писали про те, як відьма розповіла, яка Володимир Зеленський людина насправді.

І найголовніше - на Донбасі орудує небезпечна група відьом: містична чортівня в зоні ООС не дає спокійно спати окупантам.