В Україні вже за декілька років лише половина 60-річних зможуть вийти на пенсію вчасно. Іншим через брак стажу доведеться працювати до 63 або 65 років.

Така ситуація можлива вже 2028-му, якщо не зміниться законодавство країни.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Для пенсії в 65 років потрібно щонайменше 15 років стажу (норма не змінюється). У 2019-му для пенсії в 63 потрібно мати від 16 років стажу (до 2028-го щорічно норма буде збільшуватися на 12 місяців), у 60 – від 26 років (10 років щорічно норма збільшуватиметься на 12 місяців).

Пенсіонери
Пенсіонери

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

У Міністерстві соціальної політики підрахували, що у 2028-му тільки 55% виконають вимоги щодо стажу. Решта працюватиме до 63 і 65 років. Кількість українців пенсійного віку, але без пенсій, буде рости з кожним роком.

Пенсіонери
Пенсіонери

У цьому випадку є можливість докупити стаж. Один місяць коштуватиме 1836 грн (якщо купувати зараз). А, наприклад, за рік доведеться заплатити 22 тис. грн. З огляду на те, що частина українців отримує на пенсії до 1,5 тис. грн, далеко не всім вигідно скористатися такою можливістю.

Друга схема купівлі стажу вигідна тим, хто вчасно задумався про пенсію. Наприклад, українець офіційно не працює (займається вихованням онуків), 60 років йому виповниться у 2022-му. До цього моменту за законом він повинен мати щонайменше 30 років стажу. Але зараз у нього є лише 27. Щоб напрацювати ще три роки, потрібно або офіційно працевлаштуватися, або ж подати заяву до Пенсійного фонду про добровільну сплату мінімального внеску – 22% від мінімалки. Зараз це 918 грн.

Нагадаємо, "Друга пенсія": Зеленський втілить мрію мільйонів українців, як отримати "щасливий квиток".

Як повідомляв Знай.uа, мільйонам українців категорично заборонять сідати за кермо: що чекає на водіїв.

Знай.uа писав, євробляхерів почнуть безжально штрафувати: точна дата.