Восени подорожчають деякі категорії товарів. Головними чинниками таких змін є погані погодні умови, подорожчання польових робіт, експортно-імпортна динаміка і курс валют.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

зокрема, подорожчання торкнеться хліба, хлібобулочних виробів і макаронів. Ці продукти можуть подорожчати восени на 15%, прогнозують в Економічному дискусійному клубі.

Чудові новини!

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Це пов'язано із зростанням цін на міжнародних ринках і подорожчанням зернових. Це говорить про те, що Україна змушена підвищувати ціну на зерно і пшеницю. Зростання вартості хліба майже в три рази випереджає споживчу інфляцію, яка склала за перше півріччя лише 3,6%. Низький курс національної валюти також гальмує інфляцію в країні, яка може становити у цьому році закладені в бюджет 7,4%. У країні є проблема з житом. Ми її мало вирощуємо. У підсумку жита нам просто не вистачає, тому ми починаємо імпортувати жито з-за кордону. Вона досить дорога", - коментує гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, на вартість продуктів може вплинути не тільки сировинна брак, але і паливний фактор. Наприклад, гречка може подорожчати на 20-40% із-за скорочення посівів цієї культури.

"Однозначно в цьому році подорожчає гречка, тому що її посадили на 60% менше, ніж у минулому році і її буде менше у продажу. Згодом вона "потягне" ціну вгору", - говорить директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Також піде вгору і ціна на овочі. У першу чергу це стосується борщового набору.

"Якщо ми говоримо про інші овочі, то вони будуть дорожчати сильніше. Вже не буде помідорів і огірків з відкритих ґрунтів, відповідно, вони будуть зростати в ціні. Невелике подорожчання почнеться у вересні, а у жовтні воно може змінитися диким трендом. На жаль, це відбувається з 2015 року, і до цих пір держава цей процес не може врегулювати. Хоча ситуація дуже проста – відсутність прогнозування. Тобто невміння держави передбачити наперед, що буде з урожаєм, і порахувати його", - розповідає він.

Нагадаємо, як не помилитися зі смаком і ціною дині.

Як повідомляв Знай. ua, дніпрян нагодують "золотий картоплею", - ціни за межами здорового глузду.

Також Знай. ua писав, що ціни на один із найбільш популярних продуктів різко злетять.