Щорічно 23 вересня весь православний світ вшановує пам'ять Святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. Також за народним календарем відзначається свято Петро і Павло Горобинники (10 вересня – дата за старим стилем). А горобина в цей день святкує свій день народження.

Петро і Павло Горобинники: заборони свята

До цього дня дозріла горобина від осінніх заморозків ставала солодкою. «З Петрова дня літнього їж суницю, а з осіннього — горобину», — говорили наші предки. Ягоди починали заготовляти про запас, варили з них компоти і цілющі кваси. Горобина вважалася чудовим засобом проти хвороб і нечистої сили, настій з неї використовували для лікування простудних хвороб.

В цей день збір горобини був обов'язковий на Київській Русі, інакше в домі могла оселитися нечиста сила. Так, слов'яни варили на Петра і Павла горобиновий квас, який допомагав у боротьбі з застудою, мав жарознижувальні і проносні властивості.

Одним з улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці, яку роблять і зараз. Так, перебрані очищені і залиті в пляшки ягоди прибирають в тепле місце на два місяці і не забувають струшувати вісім разів за весь період настоювання. До зими, за умови дотримання технології, смачна настоянка буде готова до вживання.

Популярні новини зараз
На Україну насуваються дощі та різке похолодання Пільги на комуналку: нові правила для отримувачів допомоги Нові правила вручення повістки: присутність чоловіка не обов’язкова Стане головним полем бою: генерал назвав місто, на яке рф готує масштабний наступ
Показати ще

Ще в цей день наші пращури розвішували горобину під дахом будинку, щоб гарненько її пров'ялити і надати їй більше солодкого присмаку. Також таким способом на Київській Русі намагалися захистити приміщення від прояву зла і нечистої сили. У той же час заборонялося збирати ягоди - частину залишали на гілках дерев, щоб звірі і птахи теж могли поласувати ними.