Православною церквою у цей день вшановується пам'ять преподобного Саватія Соловецького. Інші назви свята: «Саватій», «День Саватія», «Пасіка». На Русі в цей день закінчувалася бджолина девятина, яка тривала з 2 жовтня.

Наші предки вважали Саватія і Зосиму заступниками бджіл, тому сьогодні закінчували прибирати вулики в тепле місце на зиму. Бджоли восени заліплюють льоток, і з цього можна передбачити погоду. Якщо він заліплений щільно, зима буде холодною, а якщо довго залишається відкритим, то й зима порадує теплом.

Є повір'я, що сьогодні матка бджіл забирає ключі від літа в теплі краї. Дітей просять помолитися Саватієві. І бортництво, і бджільництво вимагають особливої моральної чистоти, а хто може бути чистіше маленької дитини? А ось іншу роботу робити не можна, тому що це вважається гріхом. Та й все, що зробите, не піде на користь.

Збирають сьогодні яблука, осінні сливи, поки ще немає буйних вітрів, сильних дощів і заморозків. День добре підійде для закупівлі фруктів, овочів, домашнього начиння, одягу і прикрас. Але в ліс не ходіть. Сьогодні можна в ньому заблукати. Але якщо потрібно піти, то візьміть з собою пиріжок і залиште його на пеньку, як частування для Лісовика. Якщо ви торговець, зберіть у полі колоски і сховайте вдома в затишному місці, тоді торгівля буде прибутковою.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Народні прикмети на 10 жовтня

Жінкам слід піти на світанку до річки, взяти з собою хліб і кисіль, зробити коло, в середину якого стає найстарша жінка і тримає хліб у руках. Інші співають пісні і танцюють, а старша просить Богоматір подарувати щастя і позбавити місто від смутку. Далі потрібно розламати хліб на кілька шматків, по одному кожній жінці. Ними потім годують худобу, щоб у домі оселилися достаток і благополуччя.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.