У цей день православна церква згадує святителя Харитона Сповідника, єпископа. Інші назви свята: «День Харитона», «Харитон», «День Іллі Муромця». У Харитонів день старі люди радили за поріг носа не висовувати, щоб не накликати біду.

Коли були великі гоніння на християн, Харитон багато страждав, але й вони притихли, а святий попрямував до Єрусалиму поклонитися святим місцям. На його шляху йому зустрілися розбійники. Але дивним чином змія пустила отруту в глечик з їх вином, і вони отруїлися. В їх печері Харитон заснував церкву, а біля неї потім побудували чоловічий монастир, який назвали Фаранською Лаврою. Однак Харитону забажалося самотності, бо він пішов у пустелю. Там він побудував Сукійський та Ієрихонський монастирі.

Чого не можна робити 11 жовтня

Сьогодні не варто виходити з дому і у двір, вам можуть наврочити чи наслати порчу. Також остерігайтеся людей з карими очима. Вони теж можуть наврочити і навіть не знати про це. Є також кілька прикмет, за якими варто чекати біди: каркання ворона, незнайома чорна кішка і скрип в будинку. Не можна сьогодні прибирати в будинку і вимітати сміття з хати, інакше теж трапиться нещастя.

Народні прикмети на 11 жовтня

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо в цей день дме західний чи північний вітер – взимку буде багато снігу і морозу.
  • Якщо до Харитонова дня листя з дубів і беріз опадало повністю – зима буде нормальною, без особливих перепадів температур, ну а якщо на гілках листя залишалися, та ще і в чималих кількостях, це передвіщало сувору морозну зиму.
  • Низько йдуть по небу важкі хмари скоро прийде холоднеча.
  • Зайці не закінчили линяти – зима буде пізньою.
  • Народжені 11 жовтня всього в житті добиваються своєю працею. Вони вміють майструвати різні вироби. Носити їм слід гірський кришталь.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.