офшор
офшор

Кожен українець хоча б раз у житті чув про офшори. Найчастіше звичайний громадянин дізнавався про це поняття з новин, в яких говорили про не зовсім чесних і відверто корупційних політиків. У цій статті ми розповімо про те, що таке офшор, навіщо їх використовують, які механізми його створення, способи використання і підводні камені даного поняття.

Офшор: що це таке

офшор
офшор

Поняття офшор дослівно перекладається, як поза берегів. Під цим поняттям мається окрема країна або територія, що надає іноземним підприємствам особливі умови для ведення підприємницької діяльності та зберігання грошових коштів.

У російській і українській мовах є кілька варіантів написання даного слова: оффшор, офшор, офшорр і деякі інші. Однак вірним варіантом написання вважається «офшор».

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відзначимо, що якщо розбиратися, що є офшорний або офшорний, то варто зазначити, що дане поняття розділяється на два основних типи: держава і юрисдикція. Як правило, офшори згадують у зв'язку з так званим чорним списком ФНС або в контексті з пільговим або вигідним податковім режимом. Головна привабливість і причина неоднозначного і підозрілого ставлення до офшорів є той факт, що вони повністю на легальність основі пропонують приватним підприємцям, компаніям і навіть фізичним особам вести бізнес і зберігати гроші на вкрай вигідних умовах, які недоступні в країнах з розвиненою або активно розвиваючуюся єкономікою.

Наприклад, якщо оформити бізнес в класичній офшорній юрисдикції, подібні до Сент-Невіс або БВО, то всі податки, отримані на рахунки, будуть звільнятися від сплати корпоративного податку.

Подібні країни дуже сильно відрізняються від так званих мідшорів, до яких відносять такі багаті і високорозвинені регіони Азії, як Сінгапур або Гонконг. У таких країнах використовують територіальний принцип опадаткування. Тобто, виконуючи певні умови, ви можете не виплачувати податок на корпоративний доход, навіть якщо гроші були отримані за межами держави. Відзначимо, що Панаму також фінансисти відносять до мідшорів, не дивлячись, що в світі, і в Україні особливо, прийнято вважати цю латиноамериканську республіку найбільш негативним прикладом офшору.

Прийнято вважати, що в країнах-офшорах найбільш просте законодавство, яке регулює діяльністю підприємців з усього світу. Вони привабливі простотою ведення справ, оскільки оформляти фінансову звітність і вести бухгалтерію - набагато простіше, ніж в розвинених країнах Європи, Америки чи Азії.

Багато хто думає, що в офшорних країнах навіть не потрібно вести бухгалтерію, однак це не так. Законодавство подібних країн говорить про те, що вести документи потрібно обов'язково, а в інших випадках можливе накладення серйозних штрафних санкцій. У деяких країнах навіть не вимагають надавати бухгалтерські дані владі або проводити аудит, але вести бухгалтерію потрібно обов'язково.

В Україні та інших країнах пострадянського простору часто називають офшорами не країни, а компанії, які зареєстровані на їх території. Під поняттям офшорна компанія мається на увазі структура, яка була заснована на її території і повністю відповідає правилам і законам її юрисдикції. Крім того, подібним компаніям часто заборонено вести діяльність на території самої країни юрисдикції, а тільки за її межами.

Офшори сегодня: що потрібно знати простому українцеві

офшор
офшор

Офшорна карта або офшорна країна сьогодні становиться не только економічнім або фінансовим, а й політичним поняттям. Много хто надає йому такоже емоційний и даже пропагандістської ефект. Це відбувається через безперервний процесс деофшорізації, активну боротьбу з пільговими податковими законами і пошук підприємців усіх тіпів, які реєструють свои компанії в офшорних зонах.

У масовій свідомості є переконання, що офшорний бізнес створений для того, щоб уникнути сплату податків в рідній країні або приховати нелегальні доходи, що є таким лише частково.

Відзначімо, что в багатьох країнах також є податкові льоготи і вільні від податків області економіки, які покликані сприяти розвитку підприємництва та нарощуванню прібутків населення. У кожній країні, включно з Україною, є закони, які дозволяють в значний мірі скоротити або зовсім уникнути сплату податків. Наприклад, така країна як Сінгапур, вкрай відкрита для міжнародного бізнесу и надає йому небувалі преференції.

Крім того, спрощено ведення бізнесу в США, де після податкової реформи Трампа інвестори отримали можливість уникнути сплати низки податків і вимагати для себе анонімності при роботі з федеральними органами влади.

Міфи и правда про офшори

офшор
офшор

Много хто думає, что реєстрація офшорів потрібна лишь для тих, хто має намір приховати свої доходи від незаконної дияльності або позбавити податків казну рідної країни. Однак, це не зовсім так. не дивлячись на те, що в країнах-офшорах вкрай вільне податкове законодавство, зареєструвати його без причини і на незаконних умовах - не можна.

Ведення бізнесу або відкриття офшорного рахунку без вказівки роду діяльності и надання відповідніх документів є незаконними.

Вважається, что офшори є одним з інструментів ведення бізнесу. Ними корістуються багато власніків великих статків, включаючі членів королівськіх сімей и таких всесвітньо відоміх ікон, як Мадонна або Боно. Відзначімо, що настількі вплівові люди платять мільйонні податки в рідних странах і ні разу не вступали в конфлікти з владою.

Головними причинами використання офшорів є наступнні:

  • способ захисту прав власності за на майно та активи;
  • спрощення ведення фінансових операцій і бизнесу;
  • отримання ліцензій на окремі види бізнесу (гральний бізнес, страхування, видобуток корисних ресурсів);
  • забезпечення виконання прав успадкування;
  • оптимізація прав успадкування;

Як працюють офшорні ліцензії: реєстрація офшорів

офшор
офшор

Офіційний Київ, як і інші країни пострадянського простору, не можуть надати бізнесу прозорі і зрозумілі правила гри, через що великі і середні бізнесмени не відчувають себе в безпеці і бояться втратити бізнес.

Реєстрація компанії в офшорній зоні забезпечує її від зазіхань держави або рейдерів. Крім того, це допоможе уникнути несправедливого податкового обкладення. Крім того, іноземна реєстрація може прискорити співпрацю з іноземними партнерами і залучити нові інвестиції.

Виведення грошей в офшори: як працюють компанії

офшор
офшор

Кожен з нас чув про те, як вивести гроші в офшори, проте це поняття далеко від стереотипної картини. Так, існує механізм виведення грошей під управління офшорної компанії. Є способи переведення частини коштів, акцій або майна на рахунки керованої офшорної компанії.

Крім того, кошти можна перевести на особистий або корпоративний рахунок. Гроші будуть у повній безпеці, а їх рух по світу буде проходити в рази швидше, ніж в рідній країні.

Як зареєструвати офшорну компанію

офшор
офшор

Реєстрація офшорних компаній відбувається порівняно просто. Як правило даною процедурою займаються компанії-посередники, які мають відповідний досвід і ліцензії.

Процес реєстрації офшорної компанії складається з таких етапів:

  • комунікація з компанією-посередником;
  • процес переговорів і консультацій з реєстратором;
  • визначення умов обслуговування підприємства та рахунків (введення бухгалтерії, номінальний сервіс, відкриття рахунку);
  • надання та верифікація документів;
  • процес оплати і підтвердження оплати за послуги посередника і нарахування коштів на рахунки податкових органів офшорного держави;
  • реєстрація компанії і отримання документів на неї (від 1 тижня).