Сьогодні день Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Ікона шанується як чудотворна. Її оригінал, написаний, за переказами, євангелістом Лукою, зберігається в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Інші назви свята: «Карп», «Злата», «Злата-онучница», «Банний день».

У Іверської ікони можна попросити захистити від лиха, пожеж і щоб втішила в горі. У народі відзначали Банний день, так як потрібно було спочатку привести в порядок лазні, а потім і попаритися в них. У лазнях використовували цілющі відвари на травах, березові віники. Робили це не просто так, а щоб позбутися хвороб і захиститися від них на час зими. А банного духа просили позбавити хворих від падучої – епілепсії.

Для Банника (духу лазні) залишають воду, мило і віник, щоб і він попарився. Банник – примхливе створення, якщо хтось образить його неуважністю, дух може і камінням закидати, і облити окропом так, що шкіра злізе. Намагаються його не дражнити і знімають натільний хрест перед входом в баню. У самого Банника просять дозволу зайти і тричі кланяються в підлогу.

Народні прикмети на 26 жовтня

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Читають сьогодні замови для цінних речей, щоб їх ніхто не міг вкрасти, і щоб власник сам їх не втратив. Потрібно покласти річ на середину столу і тричі перехреститися. Потім над річчю тримають Іверську ікону і кажуть спеціальні слова. Зазвичай вони передаються з покоління в покоління, щоб чужий не дізнався про них, інакше тоді вони втратять захисну силу.

Для новонароджених беруть в бані трохи відвару і збризкують дитину цією водою з допомогою вербової гілочки. Вірять, що тоді дитина буде захищена від порчі і пристріту. Біля Іверської ікони святять воду. Вона може позбавити від багатьох неприємностей, а притягнути удачу. Зберігати її треба поруч з цією іконою, а пити перед важливими подіями.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.