Згідно з підрахунками, українці перед початком опалювального сезону у 2019 році заборгували комунальним службам приблизно 50 млрд гривень за надання послуг. Чим загрожують українцям їхні борги, і як комунальники будуть змушувати споживачів платити гроші?

Костянтин Лопатин, директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго", розповів, що комунальні підприємства, які надають послуги ЖКГ, проводять регулярну роботу з боржниками: "Кожен місяць формуються списки боржників. Спочатку йдуть "нагадування", але якщо боржник не йде на контакт, формується судовий позов з вимогою виплати боргу. У сумі позову враховуються фінансові санкції: судові витрати і робота судових виконавців".

Оплата комуналки

Лопатин додав, що після того, як суд задовольнить позов, виконавча служба відшукує споживача, який заборгував комунальникам грошей: "Йому блокуються рахунки в банку, кредитні лінії та інші фінансові активи".

Згідно зі статистикою, серед боржників 50% українців погоджуються повертати гроші самі, 30% не згодні з сумою боргу, і вони можуть домогтися перерахунку боргів, а 20% - розбираються з боргами в суді.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Згідно з українським законодавством, у боржників можуть конфіскувати або заарештувати житло, якщо інших фінансових активів у нього не знайдуть. Юристи уточнюють, що зазвичай такий метод покарання використовують як "залякування", психологічний трюк, оскільки на практиці здійснити конфіскацію або арешт житла за борги досить важко.

Поза судом комунальники можуть лише вимагати від споживача оплати боргів. Вони не мають права погрожувати, що за борги заберуть у споживача квартиру. "Вибити" борги, відібравши у людей житло або інше майно, ЖКГ також не мають право.

Рахунки за комуналку

Але важливо пам'ятати, що постачальник житлово-комунальних послуг має право подати заяву в суд з вимогою заплатити борги з урахуванням інфляції та пені, якщо споживач не хоче погашати борг або оформляти договір реструктуризації. Суд буде приймати рішення про те, як вимагати заборгованість зі споживача відповідно до закону "Про виконавче провадження".

За словами юристів, якщо у боржника немає ніяких доходів, з яких би можна було виплатити борги, то вже у цьому випадку можуть конфіскувати або заарештувати нерухомість, транспортні засоби або інше майно для сплати боргів.

Нагадаємо, раніше тарифи на газ злетять: як українцям не переплачувати за "блакитне паливо".

Також Знай.uа писав, що ціни на газ зростуть вже в листопаді: на скільки збільшаться платіжки за комуналку в опалювальний сезон.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що пенсію підвищать тричі: кому і коли чекати надбавок.